Rågrutor – recept
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1 1/2 dl solroskärnor+ 5 dl kokande vatten
  • 125 g jäst, ½ paket
  • 15 dl kallt vatten
  • 11 1/2 dl rågsurdeg (köpt eller egen)
  • 12 msk rapsolja
  • 12 msk sirap
  • 11/2 msk havssalt
  • 11 msk stött fänkål
  • 13 dl grovt rågmjöl
  • 110 dl vetemjöl med hög proteinhalt, ex manitoba cream
  • 1 vatten, solroskärnorDag 1: Häll kokande vatten över solroskärnorna i en skål och låt de stå och svälla 30 minuter. Sila av vattnet genom en sil och låt solroskärnorna rinna av.
  • 1 Blanda jäst, vatten, surdeg, sirap, salt och fänkål i en köksmaskin. Tillsätt solroskärnor, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Arbeta degen 10 minuter i köksmaskinen. Ta upp och platta ut degen i en långpanna med bakplåtspapper, 30x35 cm. Dela degen i 24 rutor med en degskrapa. Plasta långpannan. Låt jäsa över natten i kylen eller svalt skafferi.
  • 1 Dag 2: Sätt ugnen på 250 grader. Ta bort plasten och pensla degrutorna med vatten och strö över solroskärnor.
  • 1 Grädda bröden på andra falsen nerifrån i ugnen i 2 minuter – sänk värmen till 200 grader och grädda ytterligare ca 20 minuter. Ta ut brödet och låt det svalna på ett galler. Bryt brödet i bitar.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.