50 g jäst 0,5 dl olja 5 dl vatten 1 msk honung eller 1 msk brödsirap 2 tsk salt 1 dl rågkross eller 1 dl vetekross eller något annat fiberrikt 3 dl rågflingor eller 3 dl havregryn ca 10 dl lantbrödsmjöl
Vi byter därför, mer än gärna, ut dagens våffla mot dessa fiberrika rågflingebullar istället. Idag är det Jungfru Maria bebådelsedag och därmed också våffeldagen
Här är det utlovade receptet på mitt GI bröd som jag pratade om igår. 1 bröd25 g jäst4 dl ljummet vatten1 msk fiberhusk (psylliumfrö)2 dl quinoa½ dl rågkross 1 tsk salt1 tsk brödkryddor½ dl olivolja2 dl speltmjöl2 dl grahammjölen näve gojibär Smula ner jästen i degbunken
GI-bröd kallades det. På GI-brödet fanns alla möjliga frön. Suppe blev det på onsdagen. En varm och mättande soppa gör så gott i magen och jag kan nästan känna hur kroppen suger åt sig av alla välgörande vitaminer och andra nyttigheter från rotfrukter och blomkål
Nu skulle man förmodligen kalla det GI-bröd. Mormors kalljästa GI-bröd Dag 1. Jag har testat ett antal surdegsrecept och eftersom jag inte har en degblandare blir det väldigt mycket knådande
Så när jag i torsdags läst igenom det senaste numret av min Allerstidning, så bestämde jag mig - det skulle bli ett GI-brödbak och sedan en marmeladkokning
För en sats rågflingebullar. Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37°C. (Om oljan är kylskåpskall kan man värma den tillsammans med vattnet till 37°C
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.