400 gram
räkor med skal eller 200 gram räkskal med huvud och ev. rom.
16 dl
vatten
11 msk
olivolja
11/2
morot
11/2 gul
lökSkala räkorna. Lägg de skalade räkorna i en skål och täck över samt sätt i kylen tills dess du ska använda dem. Spara skalen i en skål. Du kan ha med huvud och rom. Skala och tärna morot samt lök. Värm olivolja i en kastrull med tjock botten. Tillsätt och fräs runt morot, lök och räkskal i 3-4 minuter. Tillsätt vatten och koka med eller utan lock i 10 minuter. Sila av skalen och ta vara på räkfonden som är klar att användas till sås, stuvning eller soppa med mera. Det blir en rätt koncentrerad räkfond så du kan späda fonden med vatten efter smak när du använder den i maten. Använd så mycket du tycker du behöver för smakens skull. Förslagsvis hälften 2/3 räkfond och 1/3 vatten.
När räkfonden kokat upp är det bra om man skummar av det skummet som lägger sig på ytan då detta annars kommer göra fonden grumlig och kan även i vissa fall ge en lite bitter eftersmak
På restaurang faktiskt en av de rätter som ger bäst inkomster. En delikat men billig soppa Nu har jag äntligen kommit mig för att koka en räkfond, på skalen jag sparat i frysen
Sila av och spara eventuellt spad från nyskalade räkor. Red av till räksoppa, sås eller stuvning. Kyl eller frys skal (och spad) separat om de ska vänta på fondkok
För att få ut det mesta av eller ur räkorna brukar jag också spara skalen för att koka fond. När vi lagar mat med räkor så brukar vi alltid använda oskalade räkor
Har aldrig gjort detta förut men fick ett infall när jag skalat alla räkorna till lunchen idag. Jag silade sedan bort alla skal och grönsaksrester och lät fonden reducera ytterligare, tills jag tyckte att den var tillräckligt koncentreras i smaken
Det finns mängder av recept på LCHF pajskal men jag försöker att undvika mjöl av olika nötter, PO fiber och liknande då det ändå innehåller ganska mycket kolhydrater
Dra skålen från värmen och häll krämen i pajskalet. 1,5 dlgrovt ströbröd av valfritt fullkornsknäcke, kör fint i mixer100 gosaltat smör2,5 dlfarinsocker1 tskkanel1,25 dlrostade mandlar, finhackade1 tskvaniljsocker. 400 gkondenserad mjölk6 stäggulor6 stlimefrukter, saft från2 msklimeskal, rivetlimeskivor. Grädda pajskalet i 10 minuter och låt det sedan kallna. 1 Vispa kondenserad mjölk, äggulor, limesaft och limeskal över vattenbad i 8 minuter eller tills krämen tjocknat. 1,5 dlgrovt ströbröd av valfritt fullkornsknäcke, kör fint i mixer
Råa lökskal, krokusblad. När du skalar löken som till jansson sparar du dessa och virar in äggen i och tar sedan aluminiumfolie runt om ägget och lökskalet
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.