1100 g
smör 1.2 l vatten eller mjölk 2 pkt jäst 1 msk salt 0.75 dl sirap 1.5 msk brödkrydda 2 kg rågsikt (1 påse) 4 limporSmält smöret i en kastrull, häll i vätskan och värm till fingervarmt.
1 Smula
ner jästen i en bunke och häll över lite av vätskan, rör ut jästen och häll i resten av degvätskan.
1 Rör
ner salt, sirap, brödkryddor och mjöl men spara lite av mjölet till utbaket.
1 Knåda
degen ett par minuter och låt den jäsa i 30 minuter.
1 Ta
upp degen på mjölat underlag och dela den i fyra delar. Forma till limpor och lägg dem på en pappersklädd långpanna.
1 Nagga
dem och pensla limporna med smält smör. Jäs dem i 25 minuter.
1 Grädda
limporna på 200 grader i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
Hoppas att ni hade en trevlig midsommarafton i går trots kyla och regnrusk. Här var det helt okej. Vi tog en tur i husbilen ner till Vadstena och käkade en smarrig picknicklunch som bestod av dessa läckra frallor, fyllda med morotslax samt en enkel potatissallad smaksatt med dippmix (se recept här och här)
Ola tyckte jag hade bakat ett snyggt bröd idag. Jag kan nästan hålla med (men blygsamhet och en tendens till överdriven självkritik gör att jag inte helt håller med min man), för jag gillar den blå formen jag köpt på Åhléns
Ibland när jag vaknar tidigt på helgen brukar jag baka något gott bröd och sedan överraska maken med lite nybakat till frukosten (jag sparar min ranson till kvällsmaten istället)
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.