1 Botten250
g kavring (eller annat mörkt bröd) 100 g smör
1 Fyllning5
gelatinblad 500 g räkor, med skal 3 dl crème fraiche 400 g färskost (philadelphiaost) 1 rödlök, finhackad 2-3 msk dill, färsk och finhackad 1 burk stenbitsrom (eller röd kaviar) [ca 80 g] 1-2 msk citronsaft, färskpressad (+ finrivet citronskal) ca 0,5 tsk salt ca 0,5 tsk svartpeppar, nymalen
1 Garnering
räkor dill rom gräslök rödlök, pickladSkär brödet i mindre bitar och mixa det till ett fint smul i en mixer eller med en stavmixer. Smält smöret i en kastrull och blanda ner brödsmulorna. Rör samman tills du får en jämn massa. Fördela massan i en springform, cirka 24 cm i diameter. Platta till och låt stå i kylen medan du gör fyllningen. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i cirka 5 minuter. Skala och grovhacka räkorna. Rör ihop crème fraiche och färskost. Vänd ner lök och räkor i blandningen och tillsätt dill, rom, citronsaft och citronskal. Smaka av med salt och peppar. Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet och smält bladen på svag värme i en kastrull. Blanda ner gelatinet i fyllningen med kraftiga och snabba rörelser. Bred ut fyllningen över kavringsbotten och låt formen stå i kylen i minst 5 timmar, gärna ett dygn. Lossa kanten på formen. Dekorera med räkor, dill, rom, gräslök och picklad rödlök före servering.
Dela kavringen i bitar och kör i matberedaren tills det blir smulor. Smält smöret och blanda i. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten som är 24 cm i diameter
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.