1 Botten
1: 6 st ägg 4 dl strösocker 4 dl vetemjöl 4 tsk bakpulver 1 dl mjölk Botten 2: 3 st ägg 1.5 dl strösocker 0.75 dl potatismjöl 0.25 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver Vaniljkräm: 4 dl mjölk 4 st äggulor 0.75 dl strösocker 2.5 msk majsstärkelse 2 msk vaniljsocker Fyllning och garnering: 250 g frysta hallon tinade 0.5 dl strösocker 13 dl vispgrädde 3 st gelatinblad 600 g grön marsipan 200 g marsipan rosa florsocker Ugn: 200º/225º 30 bitarBotten 1: Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver, och vänd ner i smeten tillsammans med mjölk. Häll upp i en långpanna, 30x40 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda strax under ugnens mitt på 200º i 15 minuter. Låt kallna. Botten Vispa ägg och socker. Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver, och sikta ner i smeten. Häll upp i en långpanna med bakplåtspapper. Grädda på 225º i 7 minuter. Vänd upp på sockrat papper och lossa bakplåtspappret. Låt kallna. Dela den tjocka bottnen i två bottnar.
1 Vaniljkräm:
Vispa samman mjölk, äggulor, socker och majsstärkelse i en kastrull. Sjud under omrörning tills krämen tjocknat. Låt svalna och smaksätt med vaniljsocker. Lägg vaniljkräm på en av bottnarna och lägg på en botten.
1 Fyllning
och garnering: Mosa hallonen med socker och bred på. Vispa 3 dl av grädden och bred ovanpå hallonen. Lägg på den sista bottnen. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 minuter. Ta upp och smält dem på svag värme. Vispa resten av grädden och rör försiktigt i det smälta gelati-net. Täck tårtan med grädde runt om och ovanpå. Kavla ut den gröna marsipanen till en platta på bakplåtspapper med lite florsocker på. "Mjöla" kaveln med florsocker så att den inte fastnar i marsipanen. Täck tårtan med marsipanen och skär bort överbliven marsipan runt om.
1 Kavla
ut den rosa marsipanen och ta ut 90 rundlar med 3 cm i diameter. Forma en ros av tre rundlar. Skär bort nedersta delen på rosorna och dekorera tårtan med en på varje tänkt tårtbit. Sikta över florsocker.
Sikta vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke. Värm på ägg och strösocker tillfingervarmti en kastrull, häll över i en bunke och vispavitt och pösigt med en elvisp
4 st äggvitor 3 dl strösocker 3 dl vårgårda puffat rostat ris eller RiceKrispies (rispuffar). 14 st äggulor 1 dl strösocker 1 dl vispgrädde 1 msk vetemjöl 100 g smör ca 0,5-1 tsk citronarom eller ca 0,5-1 st rivet skal från citron. 14 dl vispgrädde 25 g mörk choklad. 14 st äggvitor. 13 dl vårgårda puffat rostat ris eller RiceKrispies (rispuffar). 14 st äggulor 1 dl strösocker 1 dl vispgrädde 1 msk vetemjöl. 1100 g smör ca 0,5-1 tsk citronarom eller ca 0,5-1 st rivet skal från citron. 14 dl vispgrädde
Budapestbakelsen förknippar man kanske mest att den rullas ihop, precis som en rulltårta. Men man kan också baka ut den som en rund eller fyrkantig tårta om man vill ”trixa” till det lite
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.