Potatislimpa med surdeg
www.landleyskok.se
www.landleyskok.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 350 g kokt potatis (50/50 fast och mjölig sort)
  • 200 g surdeg
  • 750 –800g vetemjöl
  • 150 g grovmalet rågmjöl
  • 500 g vatten
  • 25 g flingsaltMata surdegsgrunden några timmar innan du ska baka och låt den stå i rumstemp så den bubblar igång.Halvera potatisarna men behåll skalet. Koka i saltat vatten i cirka 10 minuter – jag brukar ta hälften hälften fast och mjölig potatis. Den fasta potatisen ska fortfarande vara lite al dente – den lagas klart i ugnen när brödet bakas och ger det fin saftighet. Slå av vattnet och låt dem svalna. Skala potatisen och riv dem på ett rivjärn.Väg upp surdegsgrund, vetemjöl, vatten, rågmjöl och vetemjöl i bunken till hushållsassistenten. Ha ner potatisrivet och blanda allt hastigt. Täck med plastfolie eller ett lock och låt vila i en timme.Knåda degen i 12 minuter i assistenten. Väg upp saltet och häll i. Knåda degen ytterligare 4 minuter.Jäs under lock eller plastfolie i 8–10 timmar i rumstemperatur. Vik degen ett par gånger under jäsningen. Pudra över lite vetemjöl vid vikningarna om degen är klibbig.Pudra vetemjöl över ett bakplåtspapper. Forma degen till en limpa och lägg på bakplåtspapper. Pudra vetemjöl över limpan och täck med bakduk. Låt jäsa i rumstemp (cirka 17°C) i 8–10 timmar.Ställ en ugnsplåt med kant nederst i ugnen. Sätt in ugnsgallret ovanför och lägg på en baksten. Värm ugnen till 250°C (ej med snabben). Snitta brödet med en skalpell, brödsnittare eller vass kniv. Lägg in brödet i ugnen tillsammans med bakplåtspappret, exempelvis med hjälp av en pizzaspade. Slå på 5 dl vatten i ugnsplåten i botten och stäng luckan. Baka brödet i cirka 30–35 minuter eller tills det kommit upp i en innertemperatur på cirka 93°C. Låt brödet svalna i minst en timme innan du skär upp det så att värmen hinner gå ner och jämnas ut över hela brödet.
  • Spara som favoritGillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.By Madeleine Landley 2021-06-202022-04-10 Potatislimpa med surdeg 3.89 / 5 5 9 röster 3.89 i snitt (77% i betyg) Hembakt Potatis Rågmjöl Surdeg Vetemjöl Denna potatislimpa med surdeg gör jag med kokt potatis som jag hackar. Har man potatisrester över är det perfekt att ha ner i limpan.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.