25 g
flingsaltMata surdegsgrunden några timmar innan du ska baka och låt den stå i rumstemp så den bubblar igång.Halvera potatisarna men behåll skalet. Koka i saltat vatten i cirka 10 minuter – jag brukar ta hälften hälften fast och mjölig potatis. Den fasta potatisen ska fortfarande vara lite al dente – den lagas klart i ugnen när brödet bakas och ger det fin saftighet. Slå av vattnet och låt dem svalna. Skala potatisen och riv dem på ett rivjärn.Väg upp surdegsgrund, vetemjöl, vatten, rågmjöl och vetemjöl i bunken till hushållsassistenten. Ha ner potatisrivet och blanda allt hastigt. Täck med plastfolie eller ett lock och låt vila i en timme.Knåda degen i 12 minuter i assistenten. Väg upp saltet och häll i. Knåda degen ytterligare 4 minuter.Jäs under lock eller plastfolie i 8–10 timmar i rumstemperatur. Vik degen ett par gånger under jäsningen. Pudra över lite vetemjöl vid vikningarna om degen är klibbig.Pudra vetemjöl över ett bakplåtspapper. Forma degen till en limpa och lägg på bakplåtspapper. Pudra vetemjöl över limpan och täck med bakduk. Låt jäsa i rumstemp (cirka 17°C) i 8–10 timmar.Ställ en ugnsplåt med kant nederst i ugnen. Sätt in ugnsgallret ovanför och lägg på en baksten. Värm ugnen till 250°C (ej med snabben). Snitta brödet med en skalpell, brödsnittare eller vass kniv. Lägg in brödet i ugnen tillsammans med bakplåtspappret, exempelvis med hjälp av en pizzaspade. Slå på 5 dl vatten i ugnsplåten i botten och stäng luckan. Baka brödet i cirka 30–35 minuter eller tills det kommit upp i en innertemperatur på cirka 93°C. Låt brödet svalna i minst en timme innan du skär upp det så att värmen hinner gå ner och jämnas ut över hela brödet.
Spara som favoritGillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.By Madeleine Landley 2021-06-202022-04-10 Potatislimpa med surdeg 3.89 / 5 5 9 röster 3.89 i snitt (77% i betyg) Hembakt Potatis Rågmjöl Surdeg Vetemjöl Denna potatislimpa med surdeg gör jag med kokt potatis som jag hackar. Har man potatisrester över är det perfekt att ha ner i limpan.
Jag älskar potatislimpa och delar därför med mig av receptet - det är från bloggen ”Pain de Martin”, men mitt recept var från hans bok – Surdegsbröd - och något modifierat
Receptet på den här mjuka och goda potatislimpan hittade jag på köket. se (koket. se). Jag var på jakt efter lite nya matbrödsrecept och tyckte att denna limpa verkade vara ett bra tillskott till receptbanken
Det är dessutom många som frågat mig om det här medsurdegsbakning & det är jätteroligt. Då tar man helst ut den ett dygn/par timmar innan bakningen & späder med vatten & mjöl så att den är tjock som en våffelsmet
Låter kanske svårt för många och lite nördigt för en del men det är väldigt roligt tycker jag så här kommer mitt grundrecept på en rågsurdeg som du med lite omtänksamhet kan ha levande i många år framöver
Innan du sätter in plåten i mitten av ugnen - spraya ugnen lite invändigt, både uppe och nere med lite vatten med hjälp av en blomspruta, det gör mycket för brödets skorpa
Förvara surdegen i en burk med tättslutande lock i kylskåpet. Jag har valt att dela med mig av ett receptet som jag själv testat och tycker fungerar bra
Jag har på senare tid experimenterat en hel del med glutenfri surdeg. Orsaken till att jag bakar så extremt mycket just nu är delvis för att glutenfri bakning såklart intresserar mig, men det är också frågan om recept som ska komma med i min nya bok (om de blir bra)
Smula jästen och lös ut den medsurdegen och vattnet. Strö över saltet och arbeta i 5 minuter till täck bunken noga med plast folieoch låt jäsa i 2-4 timmar. sätt in båda plåtarna och spreja vatten med en blomspruta uppe och nere i ugnen stäng luckan snabbt och baka i 15 minuter sänk sedan värmen till 175 grader och baka ytterligare 4 minuter de ska ha fin färg och knaprig skorpa. sätt in en plåt och spreja med vatten baka i 15 minuter sänk värmen till 200 grader och baka ytterligare 4 minutergör de samma med den andra plåten. 1 dl rågsurdeg
Jag gick ut med stort tålamod om att lära mig baka "riktigt" surdegsbröd men då endast EN familjemedlem åt brödet har jag övergått till att baka mina bröd med både surdeg och en liten mängd jäst
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.