18 bitar
Ingredienser 1 kg mjölig potatis 1 dl soltorkade, marinerade tomater, ca 60 g 1 pkt djupfrysta provensalska örtkryddor, ca 35 g 1,5 tsk salt 1 krm svartpeppar 3 ägg 2,5 dl mellangrädde Tillbehör , kallskuret, stekt kött eller kycklingPotatiskaka – gör så här: Sätt ugnen på 200°. Klipp en rundel smörpapper och lägg i botten på en rund form med löstagbar kant (24 cm i diameter). Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Strimla tomaterna. Varva potatis, tomater, örtkryddor, salt och peppar i formen. Vispa ihop ägg och grädde. Häll det i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Låt den svalna eller kallna.
Riv potatis, morötter, palsternacka och lök på en mandolin ellerpå de stora hålen på ett rivjärn. Om de börjar bli brända på toppen, lägg över lite aluminiumfolie
Majskolvar, champinjoner, fläskfilé och så nötkött från Mats egen gård hamnade på grillen. Jag gjorde för första gången själv denna gratäng som mamma bjudit på flera gånger, tycker den är såå god och föredrar den framför vanlig potatisgratäng
Skiva tomaterna och lägg på. Hacka löken och blanda med potatisen. 11/2 köttbuljongtärning. 1800 g potatis 1 gul lök 2 askar cantadouost basilika och vitlök, á 125 g 1 vitlöksklyfta ( kan uteslutas) 3 dl grädde 2 dl mjölk 3 tomater 1/2 köttbuljongtärning Riven ost Salt PepparSkala och skiva potatisen
För att slippa städa ugnen på nyårsafton så är ett tips att antingen använda en form med lite högre kant, eller ställ in en plåt, alternativt ett folieark, på botten av ugnen
Lägg potatisen på en plåt/ugnsform med höga kanter. Slå på olivolja och vattnet över potatisarna. Rör runt potatisarna med händerna så att all vätska fördelar sig väl
Lägg den på smörpapper för att torka en stund. Serveramed rårörda lingon och råkostsallad. Pressa potatisen och blanda med salt, peppar, rökt bog, salladslök, ägg och äggula
Smörj en rund form med löstagbar kant. Klä den utvändigt med folie ifall den skulle läcka. Grädda i ca 1 timme och 15 minuter eller tills potatisen är mjuk
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.