Potatis- och purjolökssoppa – enkelt recept
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1 stor purjolök
  • 14 potatisar av mjölig sort
  • 11/2 glas torrt vitt vin
  • 11 l grönsaks- eller hönsbuljong (2 tärningar + vatten)
  • 11 dl crème fraiche
  • 11/2 krm muskot

  • 12 rejäla skivor lantbröd
  • 16 msk olivolja
  • 12 vitlöksklyftor
  • 11/2 msk repad timjan

  • 1 salt och nymalen svartpepparSnitta, skölj och skär purjolöken i strimlor. Skala potatisarna och skär i mindre bitar.

  • 1 Fräs purjolök och potatis i lite olivolja i en kastrull. Häll på vinet och låt det puttra en liten stund. Fyll på med buljongen och låt sjuda sakta i ca 15 minuter eller tills potatisen är helt mjuk.

  • 1 Kör soppan i mixern eller mixa med en stavmixer. Rör ner lite crème fraiche och smaka av soppan med lite muskot, salt och nymalen svartpeppar.

  • 1 Skär lantbrödet i tärningar. Hetta upp en stekpanna med rikligt med olivolja och vitlöksklyftor som du delat på hälften. Stek brödet gyllene och låt rinna av på hushållspapper. Skär äpplena i tärningar och stek dem med lite timjan i olivolja tills de fått fin färg.

  • 1 Häll upp soppan i skålar och toppa med äppeltärningar, krutonger och timjan.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.