Smält Milda i en kastrull. Tillsätt vattnet och låt det bli fingervarmt (37ºC). Häll blandningen över jästen och rör om så den löser sig.
Tillsätt salt och mjöl. Arbeta degen smidig. Strö över mjöl och låt degen jäsa på varm och dragfri plats till dubbel storlek, ca 1 timme. Sätt ugnen på 250ºC.
Gör under tiden pizza-såsen och förbered fyllningen: Blanda tomatpuré med de passerade tomaterna till såsen, krydda. Ta fram ingredienserna till önskade fyllningar och gör dem klara att lägga på pizzorna när degen är färdigjäst och bottnarna utkavlade.
Tag upp degen på mjölat bakbord, arbeta den smidig och dela den i åtta delar. Kavla ut dem tunt, 3-4 mm, till rundlar. Placera dem på bakplåtspappersklädda plåtar.
Bred såsen på pizzabottnarna. Lägg på fyllningarna och strö ev över riven ost (behövs inte om mozzarella ingår). Låt gärna var och en göra sin egen pizza med favoritfyllning på! Ruccolasallad och parmaskinka kan med fördel läggas på efter gräddningen.
Grädda pizzorna 15-20 minuter.
Pizza ska njutas nygräddad. Servera gärna en stor skål grönsallad till.
Det går bra att frysa utkavlade, ogräddade pizzabottnar samt pizza-såsen. Tina bottnarna och såsen innan pizzorna fylls och gräddas.
Sätt ugnen på 175°C. Blanda ihop vetemjöl, grahamsmjöl, salt, oregano och bakpulver i en bunke. Vispa i en annan bunke ihop ägg, flytande Milda och filmjölk
Räcker till 2 tjocka eller 3 tunna bakplåtstora pizzor eller till 6 -8 portionspizzor. Räcker till 2 tjocka eller 3 tunna bakplåtstora pizzor eller till 6 -8 portionspizzor
Innan vi flyttade hade jag en baksten som var jättebra att göra portionspizzor på men tyvärr sprack den så vi slängde den i flytten och har inte hunnit köpa en ny än
Hela köket förvandlades till ett litet pizzabageri här ena dagen på höstlovet och det blev en tredubbelsats av min vanliga pizzadeg och tomatsås och vi slutade på 24 lite mindre portionspizzor
Så här gör du degen (räcker till ca 12 små portionspizzor). Här kommer senaste texten från lokaltidningen Skövde Nyheter, som jag skriver recept för varannan vecka
Kavla ut degen så att den täcker en plåt eller gör fyra portionspizzor. Deg. Smula ner jästen i en skål. Tillsätt kallt vatten och rör tills jästen lösts upp
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.