Porchetta, gott att fira med!
Mårtenssons kök
Mårtenssons kök
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Porchetta 4 port 1½ kilo sidfläsk med eller utan svål
  • 2 msk grovt havssalt
  • 1 msk socker
  • 3 vitlöksklyftor, fint hackade
  • 2 schalottenlökar, fint hackade
  • ½ kruka färsk oregano
  • ½ kruka färsk timjan
  • ½ pkt bacon, halverade skivor
  • 1 citron, rivet skal
  • 1 msk fänkålsfrön, malda
  • nymald vitpeppar
  •  
  • Till formen
  • 2 dl rött vin
  • 1 dl vatten
  • 6 st katrinplommon
  • Antingen så ber du någon i affären där du köper köttet att fläka upp köttbiten till dej så det blir två halvor som hänger samman på ena kortsidan, eller så gör du det själv. Det är inte alls svårt!
  • Gnid in både under- och översida med salt och socker och låt sedan biten ligga en stund i kylen så smakerna får en chans att tränga in.
  • Fördela sedan de övriga ingredienserna på köttet och rulla därefter ihop biten från kortsidan, som en rulltårta och bind samman runt om med ett steksnöre.
  • Fräs köttrullen så den får fin färg runt om och lägg sedan över den i en ugnsfast form, vispa ur stekpannan med vatten och häll det i formen tillsammans med vin och katrinplommonen.
  • Ställ in formen mitt i ugnen på 140 grader i ca 2½ timme, använd gärna köttermometer som ska visa 70 grader när köttet är färdiglagat.
  • Låt köttbiten vila under aluminiumfolie 15 minuter innan du skär upp och serverar.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.