1 kålrabbiPocherad
torskStycka upp fisken i fyra portioner. Sätt till sidan. Vi vill tillaga fisken så sent som möjligt innan servering.När det är dags – koka upp 1 liter vatten med 2 msk smör och lite salt i en låg kastrull eller sautese.Lägg i fisken i det kokande vattnet och ta sedan av från värmen. Lägg ett lock över fisken och låt stå tills den är klar, ca 5 minuter. Vill du använda dig av en termometer så ska du sikta på en kärntemperatur på 40 grader.DilloljaHacka dillen grovt och lägg ner den i en mixer. Värm oljan till 50 grader och slå den över dillen i mixern. Mixa på högsta hastighet i ca 30 sekunder.Sila upp oljan genom en finmaskig sil i t ex ett högt glas eller liknande. Låt oljan stå stilla så att vattnet och eventuella dillrester kan sjunka till botten. För att få en helt klar olja så kan man frysa oljan och sedan separera det frusna vattnet från oljan.PepparotsgräddeSkala pepparroten och kör den i en råsaftcentrifug och ta vara på juicen. Förvara juicen i en lufttät burk tills det är dags att använda den. De rivna resterna kan frysas och användas i en sås vid ett annat tillfälle.Blanda samman vispgrädde med ättika tills du har fått en lagom syrlig grädde. Smaksätt med lite salt och tillsätt pepparrotsjuice till önskad styrka.Ljumma upp grädden strax innan servering. Tänk på att inte värma den för mycket då styrkan från pepparroten snabbt avtar när den blir varm.Toppa grädden med ca 5 msk dillolja. Rör runt försiktigt. Servera till fisken.RotsakerSkär potatis, morot och kålrabbi i båtliknande klyftor som alla är lika stora.Koka i lättsaltat vatten tills de är klara, men fortfarande har en liten kärna. Servera nykokta.
torskfilé. Smaksätt med lite salt och tillsätt pepparrotsjuice till önskad styrka. Blanda samman vispgrädde med ättika tills du har fått en lagom syrlig grädde
Kokt torskmed äggsås är en gammal klassiker som står sig även idag. Första gången hade jag torsk,sen hoki, men annan vit och fast fisk går precis lika bra
Ännu ett lyckat "kok-ihop" med få ingredienser och minimalt med förberedelse. Det här är verkligen en rätt som går fort att få klar och resultatet är nästan löjligt bra
en solig currygryta medtorsk. Torskfiléerna som kokas direkt i grytan blir riktigt flikiga och fina. Tea och jag har spenderat dagen i soffan där vi tagit gemensamma tupplurar, pratat med gosedjuren och kollat på den danska serien Rita på Netflix
Det finns massor med god snabblagad mat som tex den här torskrätten som jag gör rätt så ofta. Med en bebis hängande över armen så måste det gå undan och inte vara allt för avancerat vilket ju förstås inte betyder att det inte blir gott
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.