Torsk300 g torskrygg, delad i två bitar havssalt 2 dl fiskfond 0,8 l vatten 1 gul lök, klyftad och skalad 1 morot, skalad och delad i två bitar 5 kryddpepparkorn 5 vitpepparkorn 1 tsk salt 6 persiljekvistar
Äggsås25 g smör 1 msk mjöl 2 dl mjölk 1 dl vispgrädde 1 dl buljong från fiskkoket 1 citron, riven skal 150 g smör, brynt 3 ägg, hårdkokta, skalade och finhackade 3 msk persilja, finhackad vitpeppar efter smak salt efter smak citronjuice efter smak
Räkor100 g räkor, skalade 10 g smör, brynt 1 nypa rivet citronskal eventuellt salt
Lägg upp laxen ochräkorna i en ugnsform och klicka ut (eller spritsa) moset, häll över Middagsklart gratängsås från Abba, tillsammans med grädde och valfri mängd riven pepparrot
Kokt torskmedäggsås är en gammal klassiker som står sig även idag. Första gången hade jag torsk,sen hoki, men annan vit och fast fisk går precis lika bra
Egentligen ska det vara kokt torsk till äggsåsen men vi föredrar att steka den så man får en god stekyta på fisken och sen ordentligt med vitpeppar så det smakar något
Börja med att koka upp vatten och kryddor. Handla skulle jag också ha behövt göra, men bilen är fortfarande inte vinterskodd så jag tror jag väntar till efter lunch med att åka iväg till affären
Jag serverade med pressad potatis och gröna ärtor. Skala och hacka dom och ställ dom åt sidan. Koka upp 5 dl vatten och en fiskbuljong. Lägg i torsk i mindre bitar och låt koka under lock i ca 3-5 minuter på svag värme. Vispa ihop 1,5 msk vetemjöl med 3 dl mjölk och låt koka i 3 minuter. Ha i 2 msk hackad persilja och ta upp fisken ur vattnet och vänd ner i såsen eller om ni hellre vill ha den brevid. 2 msk hackad persilja och
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.