Vaniljglass kändes naturligast att börja med. För några veckor sedan köpte vi en äntligen glassmaskin, en riktig glassmaskin med kompressor, och sedan dess har vi provat att göra glass några gånger
Häll degen i en pajform och tryck ut den medan den fortfarande är ljummen. Halvera och kärna ur plommonen och fördela i pajen med den kupade sidan neråt
I min ‘nya’ lägenhet har vi det så lyxigt att det finns en helt vanlig frys med tre lådor, och eftersom min flatmate inte ens fyller sin egen låda, så kan jag ju fylla de andra två, så nu kan jag göra glass
Plommonsmulpaj8 bitar500 g plommon (urkärnade)½ dl socker1½ msk potatismjöl150 g smör4 msk socker4 dl vetemjölSätt ugnen på 225°CRör ihop smuldegenSkär plommonen i mindre bitar, blanda dem med socker och potatismjölLägg plommonfyllningen i en pajform (eller fördela dem i 8 portionsformar)Fördela smuldegen ovanpå fyllningenGrädda mitt i ugnen ca 20-25 minFoto
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur den (använder du inte vaniljstång, kan du hoppa över att värma upp grädden och direkt börja med att vispa äggulorna)
Kör mjöl och nötter i matberedaren med kniven monterad till smulor. vaniljglass. Skölj, dela och kärna ur plommonen och lägg dem i formen med snittytan uppåt
Täck botten med plommonhalvor, lägg dem med snittytan ner. Servera ljummen med grädde. 1lätt vispad gräddeSmöra en stor pajform med löstagbar botten, ca 26-27 cm i diameter. Nagga den med en gaffel och ställ den i kyl 1/2 timme. 1Riv mandelmassan och rör samman den med citronskal, smör och äggvita
Vispa grädden lagom hårt med elvisp. ( Med glassmaskin. Lägg äggulorna i en bunke och tillsätt sötströ och vaniljpulver Vispa till en ljusgul fluffig smet ca 20 sekunder med elvisp. Häll glass-smeten i en burk med lock och ställ in i frysen i ca 3-4 timmar eller längre tid
Så här gör du. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp under omrörning. Koka sedan på ganska stark värme, utan lock, tills såsen tjocknat och fått fin ljusbrun färg, ca 10 minuter
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.