Häll degen i en pajform och tryck ut den medan den fortfarande är ljummen. Halvera och kärna ur plommonen och fördela i pajen med den kupade sidan neråt
Plommonsmulpaj8 bitar500 g plommon (urkärnade)½ dl socker1½ msk potatismjöl150 g smör4 msk socker4 dl vetemjölSätt ugnen på 225°CRör ihop smuldegenSkär plommonen i mindre bitar, blanda dem med socker och potatismjölLägg plommonfyllningen i en pajform (eller fördela dem i 8 portionsformar)Fördela smuldegen ovanpå fyllningenGrädda mitt i ugnen ca 20-25 minFoto
Täck botten med plommonhalvor, lägg dem med snittytan ner. Servera ljummen med grädde. 1lätt vispad gräddeSmöra en stor pajform med löstagbar botten, ca 26-27 cm i diameter. Nagga den med en gaffel och ställ den i kyl 1/2 timme. 1Riv mandelmassan och rör samman den med citronskal, smör och äggvita
Smörj en pajform med smör. Nagga eller picka med hjälp av en gaffel hela den uttryckta pajdegen. Blanda samman ingredienserna till fyllningen i en blender, mixer eller med elvisp
Vad du behöverpajskal125 g Smör2 msk Socker3 dl mjöl2 msk Vattenfyllning12 st plommon1 st citron finrrivet skal och saft2 dl couscous2 dl Vatten5 st Ägg2
Sikta över florsocker och servera med en gräddig vaniljglass och njut av en fantastisk plommonpaj. Jag serverade pajen med lite vaniljglass men det går utmärkt att servera med lite grädde eller som den är om man föredrar det
Mördeg90 g florsocker [2 dl] 270 g vetemjöl [4,5 dl] 180 g smör 55 g ägg [1]. Frangipane200 g saltat smör, rumstempererat 200 g strösocker 2 ägg 200 g mandelmjöl ca 1 dl blåbär (svenska, går även bra att utesluta) 10-12 plommon (jubieumsplommon)
För försiktigt över papperet med degen till plåten. Låt pajen svalna, strö över florsocker, skär i bitar och servera med god vaniljglass eller vaniljsås
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.