Plommonpaj – enkelt recept
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 4 1 röster

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 11 msk vaniljsocker
  • 11/2 citron, skalet
  • 1150 g smör, kallt
  • 11 äggula
  • 1200 g riven mandelmassa
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 11 äggvita
  • 1 ca 12 stora plommon, knappt 1 kg
  • 1 lätt vispad gräddeSmöra en stor pajform med löstagbar botten, ca 26-27 cm i diameter. Hacka samman mjöl, vaniljsocker, citronskal och kallt smör i skivor. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg.
  • 1 Tryck ut degen i pajformen. Nagga den med en gaffel och ställ den i kyl 1/2 timme.
  • 1 Riv mandelmassan och rör samman den med citronskal, smör och äggvita. Bred ut fyllningen i botten på pajen. Halvera och kärna ur plommonen. Täck botten med plommonhalvor, lägg dem med snittytan ner. Grädda pajen på 225° i ca 20-25 minuter. Servera ljummen med grädde.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.