175 g
smör 3 dl vetemjöl (180 g) 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker 3 st ägg 2 dl strösocker 1.5 dl mjölk 200 g mandelmassa 200 g plommon cirka 6 st 1 tsk kanelSätt ugnen på 175 grader.
1 Smält
smöret. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
1 Vispa
ägg och socker fluffigt med elvisp. Sikta ner mjölblandningen lite i taget tillsammans med smöret och mjölken och vispa ihop till en jämn smet med en handvisp.
1 Riv
mandelmassan grovt och rör ner den i smeten.
1 Dela
plommonen på mitten, kärna ur dem och skär dem i klyftor.
1 Fördela
smeten i pappformar, men lämna drygt 1 cm till kanten. Strö plommonklyftor över smeten och pudra över kanel. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i cirka 20 minuter.
Magen är i toppform med andra ord. Jag bara älskar mandelmassa i bakverk, gör dem så saftiga. Lite kul med marmelad i smeten dessutom, svärmors plommonmarmelad från förra året fick det bli
Den här godsaken har jag bakat idag och är väldigt nöjd med resultatet. Tillsätt ett ägg i taget och vispa tills det är en jämn smet på låg hastighet, tillsätt mandelmassan och citronskal
Jag river alltid mandelmassan och blandar den med lite grädde. Jag blandade bara ihop allt med en elvisp, men man kan köra i mixer om man vill ha den lite fastare och mindre kornig
Rör därefter ihop smeten med mjölblandningen väl. Smörj en springform och täck med ströbröd, gärna springform med hål i mitten (blir jämnare gräddning än med hel form som till tårtbotten)
Riv mandelmassa och rör ihop den med smöret. Jag har serverat den som dessert ett par gånger och då tillsammans med mandelgrädde, men denna gång strödde jag över lite flagad mandel istället och så hade vi vanlig vispad grädde till
Mixa mandlarna fint med mixern. Skålla och skala mandeln. Tillsätt socker och se till att allt mixas. Tillsätt äggvitan och vatten och kör till en hård smet
Lägg i plommonen med den runda sidan upp. Pudra den med florsocker och servera med glass eller grädde. 1florsockerSå här gör du 35 minuter Dela och kärna ur plommonen med en liten kniv
Pudra med lite florsocker. Servera ljummen, gärna med glass. Alla plommon behagar mogna på en gång. Jag kokar in dem i portvin, fryser in dem i klyftor, äter så magen får världens fart
Vi har fullt med plommon i trädgården och hela familjen mumsar på dom som dom är, saftiga och söta. Den blev väldigt saftig och god med smak av kardemumma, kanel och ingefära
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.