Pizzasås
receptfavoriter.se
receptfavoriter.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 3,5 - 4 dl krossade tomater eller hela skalade tomater (1 burk 425 gram); eller 3 dl skållade, skalade och hackade färska tomater (utgå från ca 400 gram färska tomater) samt 1-2 dl vatten
  • 11 krm vit- eller svartpeppar
  • 12 krm salt
  • 12 msk olivolja (valfritt)
  • 12 msk tomatpuré (valfritt)
  • 12 krm chiliflakes eller 4 droppar tabasco (valfritt)
  • 11/2 tsk oregano (valfritt)
  • 11/2 pressad vitlök (valfritt)
  • 12 msk hackad färsk basilika (valfritt)MED BURKTOMATER: Blanda hela skalade eller krossade tomater i en kastrull och tillsätt någon msk olivolja, salt och peppar. Småkoka i minst 15 minuter så att den reducerar och tappar lite vätska samt blir tjockare. Använd en tjockbottnad kastrull. Rör då och då. Mixa en stavmixer eller mosa tomaterna med en gaffel eller slev till en sås. MED FÄRSKA TOMATER: Skär tomaterna i klyftor, skär bort kärnorna och skär sedan bort skalet med en vass kniv så att du endast får kvar fruktköttet. Tips är att en klyfta i taget med skinnet mot skärbrädan och skära längs med skinnet horisontellt mot skärbrädan med en vass kniv. Hacka tomatköttet i tärningar. Koka med 1-2 dl vatten och någon msk olivolja minst 15 minuter. Mixa en stavmixer eller mosa tomaterna med en gaffel eller slev till en sås. Rör då och då. Reducera ner tomatsåsen så att den blir fastare i konsistensen. Smaka av med salt och svartpeppar. Använd en tjockbottnad kastrull så bränns det inte så lätt. Pizzasåsen får gärna stå och puttra på låg värme en längre tid - kanske upp mot en timme så att den reduceras ned, blir smakrik och fastare i konsistensen. Men då får du passa den och späda med lite vatten då och då så den inte kokar torrt eller bränns. Om du vill kan du även smaksätta såsen (i början) med chiliflakes eller tabasco, torkad oregano, pressad vitlök och färsk basilika. Det är dock valfritt och en smaksak. Innan du använder såsen på pizzan så smaka av den med salt och svartpeppar. En halv tsk vinäger för syra och en nypa socker för sötma kan också ge såsen ett lyft. Anledningen är att en del tomater är syrligare och en del är mer mogna och sötare. Nu är pizzasåsen klar att användas. Skeda över och bred ut ett tunt lager sås på den pizza du vill laga. Lägg sedan på ost som riven eller delad mozzarella och ev. sparsamt med pålägg (typ salami, svamp, lök, paprika) samt baka pizzan. Toppa sedan med resterande pålägg (typ riven lagrad ost som Västerbotten, pecorino, parmesan, sedan gott som lufttorkad skinka, räkor, babyspenat, , babyspenat, ruccola) enligt smak samt servera pizzan direkt.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.