Pizza Bolognese med köttfärssås
receptfavoriter.se
receptfavoriter.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 0,5 pkt färsk jäst
  • 12,5 dl ljummet vatten
  • 16 dl vetemjöl
  • 11 dl vetemjöl eller majsmjöl till utbakning
  • 12 msk olivolja
  • 10,5 tsk salt
  • 1 PIZZASÅS: 1 burk krossade tomater
  • 12 msk tomatpuré
  • 11 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 13 droppar tabasco
  • 11 tsk oregano
  • 11 tsk salt
  • 11 pressad vitlök
  • 1 PIZZATOPPING: 2 dl köttfärssås eller 300 gram fräst köttfärs smaksatt med ex. tacokrydda
  • 11 skivad gul lök
  • 1 PIZZAOST: 4 dl grovriven pizzaost eller ost lik EmmenthalerSmula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten. Lös upp jästen med en slev och tillsätt mjöl och olivolja. Blanda ingredienserna till en deg. Knåda degen 10 minuter. Tillsätt saltet på slutet. Låt pizzadegen jäsa till dubbel storlek i 50 minuter under kökshandduk. Förbered pizzasås. Blanda alla ingredienser till pizzasåsen i en kastrull och småkoka under tiden degen jäser. Rör då och då. Smaka av tomatsåsen med vinäger, socker och mer salt och peppar. Förbered pizzapålägg du vill ha på pizzan. Skär upp och lägg på en tallrik eller bricka bredvid. Förbered pizzaost. Riv ev. ost. Blanda ev. riven ost med riven parmesanost. Sätt ugnen på 275 grader eller högsta under- och övervärme. I LÅNGPANNA: Sätt in en långpanna i ugnen att bli varm. Knåda eller kavla ut pizzadegen till en avlång rektangel. Detta kan du göra på ett bakplåtspapper som du sedan vänder upp och ner i långpannan och drar sedan av bakplåtspappret så att degen stannar i långpannan. Lägg ev. ett bakplåtspapper underst i långpannan innan du lägger på degen. Du kan även pensla bakplåtspappret i långpannan eller bara långpannan med olivolja för en knaprigare pizzabotten. RUND PIZZA PÅ PLÅT, BAKSTEN ELLER PIZZASTEN: Sätt in plåt, baksten eller pizzasten i ugnen att bli varm. Plåten blir snabbt varm men baksten eller pizzasten ska stå inne i minst en halvtimme innan du bakar på den för att bli riktigt varm. Degen i 4 delar och rullar till bollar som du kavlar ut till 4 runda pizzor. Placera dem på varsitt bakplåtspapper. Pensla gärna bakplåtspappret med olivolja innan. PANPIZZA I STEKPANNA: Rund pizzA (panpizza) i ugnsfast stekpanna. Värm först stekpannan och pensla sedan botten och kanter med olivolja. Dela degen i 4 delar. Knåda eller kavla ut degen till rundlar i storlek som stekpannan. Lägg och tryck ut degen i stekpannan. Pensla kanterna med olivolja. Baka pizzorna en och en efter hand om du inte har en stor ugn. Dags att lägga på pizzatoppings: bred först ut någon dl tomatsås (ca 2 dl om du bakar en stor pizza i långpanna) på pizzan. Bred ut ett lager riven ost i botten. Lägg på pizzatopping efter önskemål - jämnt fördelat över hela pizzan. Vänta med skivad mozzarella om du bakar pizzan i långpanna eller panpizza. Lägg då på skivad mozzarella när du har 3-4 minuter kvar av gräddningen. På rund tunn pizza kan du lägga på den direkt. Grädda pizzan eller pizzorna i ca 15 minuter för en hel pizza i långpanna och 8-10 minuter för runda pizzor. Tiden varierar i olika ugnar. När pizzan fått färg och är genombakt underifrån så är den klar. Ta ut pizzan och lägg upp på ugnsgaller samt servera direkt. Skär upp den om den är i långpanna. Smula över lite oregano, lägg ev. några blad färsk basilika samt ev. strö över finriven parmesan på toppen innan servering. Lägg ev. på kalla toppings som några skivor lufttorkad skinka och några blad ruccola.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.