175 gram
parmesan eller grana padano eller vegan parmesan som Violife Prosociano
12 msk
citronjuice
10,5 tsk
salt
11 krm
vitpepparRosta solrosfröna i en stekpanna ca fem minuter så att de får lite färg. Rör under tiden. Mixa solrosfrön snabbt och hastigt med basilika samt vatten i en matberedare eller med en stavmixer till en röra. Rör i olivolja. Skala och pressa i vitlök. Riv osten fint och rör i den. Tillsätt citronjuice, salt och vitpeppar. Smaka av solrospeston med salt och peppar. Solrospeston är klar att servera. Tillsätt ev. lite mer olivolja och toppa med riven ost och lite färsk hackad basilika vid servering.
Att göra pestopå egen odlad basilika är en enorm tillfredsställelse. Jag sår några krukor som jag ställer i köksfönstret och som sedan får växa till sig på balkongen
Hemmagjord pesto imponerar alltid men är ju faktiskt bara att slänga ihop på några minuter i mixern. Just i pesto tycker jag att man ska använda olivolja då oljan är en sådan viktig del av smaken
Vi är sällan sena att hoppa på tåget och bar därför med oss en säck hem från en av Vännernas underbara moders trädgårdsland för att rodda ihop en vacker pestopå vår nya kompis
Tänk bara om jag kunnat få med mig mortlarna, skärbrädorna och känna det toscanska renässansstengolvet som jag barfota stod och mortlade pestopå i somras…
Jag använde solrosfrön istället för pinjefrön, eftersom jag får lite allergikänning av pinjefrön. Innan den åkte i komposten plockade jag dock av alla kvarvarande blad och gjorde en härlig pestopå dem
Blanda ner all Pesto från burken. Sätt på ugnen på 175 grader. Fördela rotsellerin och purjolöken jämnt över det hela och häll på jämnt också, 3 dl röda linser, samt 6 dl vatten. 156 g pesto genovese classico
mandel, pumpakärnor, solrosfrön, eller torrt rivet bröd. Pesto i alla varianter är underbart att lägga på lite bröd eller bara som en creme till pasta, potatis, couscous eller bulgur
Idag har jag lagat pesto med västerbottenost. Eftersom en familjemedlem är allergisk mot nötter, använde jag solrosfrön istället för pinjenötter och det har jag provat förut
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.