10 dl
basmatiris av bra kvalité (se bild vilken sort jag har använt)
1,3 liter
vatten till blötläggning
2,5 msk
salt
0,5 tsk
saffran utspädd i
2 msk
hett vatten
0,5 dl
yoghurt (flytande eller turkisk yoghurt funkar bra)
0,5 dl
olja (tex rapsolja)
10 g
smält smör
1,5 dl
hett vatten över riset. Täck med locket, sänk värmen och låt riset ångas långsamt på medelvärme i ca 45-60 min Stäng av värmen och låt riset stå och svalna i 10 min Vid servering kan du lägga ett fat på grytan och försiktigt vända grytan upp och ner s¨riset vänds ner i fatet. Eller så kan du lägga över det vita riset på fatet med en slev och sedan försiktigt lossa tadigen med en stekspade. Jag har garnerat mitt ris med pistagenötter och zereshk (berberibär) som jag har stekt i smör och kryddat med lite socker.
Därefter tas riset upp och sköljs av i kallt vatten för att sedan läggas tillbaka i en kastrull med lite olja i botten för att långsamt ångkokas klart på svag värme
Sila av riset i durkslag, spola med kallt vatten så stärkelsen försvinner. Vill ni prova kan ni försöka att laga upp den underbara guldgula rislådan, Tahchin, en rätt som tar sin tid att lag men är värd sin vikt i guld
Fluffigt, aromatiskt persisktrismed smak av dill och bönor. Passar lika bra att servera riset vid en gryta, till grillat eller som en hel rätt med sallad och yoghurt
Tag med en slev och stick i riset så såsen blandas medriset lite grand. Slå i de skivade shampinjonerna och låt dem brynas med i grytan några minuter
Stekt rismed kyckling är en av mina favoriträtter. Koka riset och låt svalna. Häll på soja, sesamolja, fisksås, hoisinsås, salt och peppar och låt puttra en stund tillsammans med grönsakerna
Saftig och smakrik kyckling med härliga smaker från Mellanöstern. Klassiskt är också att tillsätta torkade dadlar, fikon eller russin som tillagas tillsammans med kycklingen i ugnen
En gratäng med allt i ett är alltid uppskattat. Ugnsbakad falukorv är gott i alla de former, här har jag dock ris i botten på formen och korvskivorna är stekta
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.