Persiskt Ris
katzie
katzie

Persiskt Ris

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Beskrivning

    Mät upp önskad rismängd i en rymlig skål, 1 dl ris är 1 portion. Tvätta ordentligt i en bunke, tvätta tills vattnet börja klarna och häll sedan ut vattnet. .
    Blötlägg gärna riset i ljummet vatten och låt stå så länge som ni har tid med (blir godare) går bra utan att blötlägga också.

    Koka upp vatten, salt i en gryta utan lock. När vattnet kokar häller du i riset. Rör om och låt koka i ca 3-5 min utan lock. Riskornet ska vara mjukt men fortfarande ha en hård kärna. Smaka av.
    Sila av och skölj riset snabbt i ljummet vatten.
    Se till att samtliga riskorn har avlägsnats från kastrullen.

    Koka upp (i samma gryta) utan riset drygt 1 dl vatten plus olja ungefär samma mängd. Vattnet ska inte täcka riset, det räcker att det lägger sig på botten. Häll över halva "vätskan" dvs vatten och olja när det kokat upp i en kopp. Häll tillbaka riset i grytan och forma det till ett “berg”. Häll tillbaka andra hälften av "vätskan" över riset (avgör själv mängden som hälls över så det inte blir så oljigt).
    Det ska bildas lätt ånga i grytan.
    Klä sedan kastrullocket med en ren kökshanduk och lägg på locket. Koka upp på relativt hög värme i ca 3-4 min (akta så det inte bränns!) och sänk temperaturen till låg värme. Låt tillagas långsamt i ca 15 min.

    Saffran:
    Koka upp liiite vatten och blanda sedan ihop med saffran, ett halvt paket räcker för er.
    Häll sedan över saffranblandningen över riset och rör runt så det blir jämnt fördelat.
    När riset är klart, häll över flytande margarin och rör om lite ifall det skulle vara torrt. Klart! ?

    Theodor och Ariana kommer bli så glada att farmor kan laga persiskt ris ?

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.