4 port
Pepparbiff med ost-&chilibakad potatis & madeirasås (bild: Marléne Hallberg)
600 g
för 4 pers, jag tog 300 g för 2 pers)
12
potatisar
1,5 dl
riven cheddarost eller annan smakrik ost ex Svecia
1 röd
chili, finhackad
25 g
smör
salt
1 gul
lök
2
vitlöksklyftor
2 msk
olja
2 msk
socker
1 dl
balsamvinäger
1 dl
madeira
2 msk
kalvfond
2 dl
vatten
1 1/2 msk
maizenaredning
peppar
225 grader
Ta ut potatisen när den är mjuk vilket kan ta mellan 20-30 min beroende på potatisarnas storlek. Jag hade medelstora potatisar och det tog ca 30 min innan de blev mjuka. När du tagit ut potatisen ur ugnen, skär ett kryss i varje potatis och gröp ur innehållet i varje potatis och lägg i en skål där du blandar ner smör, hackad chili och den rivna osten. Smaksätt blandningen med salt och fyll sedan de urgröpta potatisarna med röran. Sätt sedan in potatisen i ugnen igen i ca 10 min tills potatisen fått fin färg.
rivna
4 port
Mjölkchokladmousse (bild: Marléne Hallberg)
2 dl
vispgrädde
100 g
mjölkchoklad
2 äggulor
Vispa grädden hårt. Bryt chokladen i bitar och smält den i vattenbad eller i mikrovågsugnen så att den bara blir mjuk. Rör sedan tills den smälter. Ljus choklad är extra värmekänslig. Rör ihop äggulorna i en skål. Tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör först i lite av grädden och sedan resten. Låt moussen stå någon timme i kylen före servering.
)) bakat en Chokladkolapaj med lingon, som skulle stå och stelna över natten. Jag hade dagen före tursamt nog (visste inte då att de skulle komma men kanske hade en föraning omedvetet
som saft och spädas med vatten, eller till drinkar och späda med kolsyrat vatten/läsk. Häll upp lite i taget i finmaskig sil och passera ordentligt med baksidan av en sked
Lök, paprika, tomat och kokt potatis går också bra att använda. Den här morgonen blev det champinjoner och gul lök kryddat med salt och mycket svartpeppar
Servera med gräslök och gräddfil. Gräddfil och gräslök till serveringen. Har många gånger funderat på vad man kan använda sin belgiska våffeljärn till mer än våfflor
Häromsistens gjorde jag en glutenfri krusbärskaka i långpanna (recept kommer vad det lider), och då fick jag lite krusbär över, som jag raskt bestämde mig för att göra en kompott av tillsammansmed äpple
Såsen passar väldigt bra att servera med stekt bönkorv, kokt potatisoch broccoli. Du kan naturligtvis använda såsen till vilken korv som helst, men om du vill testa att göra bönkorv så hittar du receptet här
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.