Pasta Carbonara
receptfavoriter.se
receptfavoriter.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 400 gram spaghetti, tagliatelle eller fettuccine; valfri pasta eller 4 portioner färsk pasta
  • 1200-250 g rökt eller rimmat fläsk i tärningar, svenskt eller italiensk pancetta (2 paket)
  • 14 msk smör
  • 13 msk finhackad schalottenlök (valfritt)
  • 11 klyfta vitlök (valfritt)
  • 14 äggulor
  • 12 dl vispgrädde
  • 12 dl finriven parmesan eller grana padano
  • 12 krm salt
  • 12 krm nymald svartpeppar eller efter tycke
  • 14 extra äggulor till servering (valfritt), uteslut eventuellt äggulorna i såsen ovan
  • 12 msk hackad persilja (färsk eller fryst)Koka upp vatten till pastan. Skär fläsk i små tärningar. Stek fläsket i smör några minuter på medelvärme så att det får färg. Koka spagetti - vanligtvis ca 10 minuter. Eller annan pasta enligt paket. Skala och finhacka vitlöken. Skala och finhacka schalottenlöken. Tillsätt lök och vitlök till fläsket och stek någon minut tills löken mjuknat. Håll varmt medan du kokar pastan. Blanda äggulor med grädde och finriven parmesan i en skål. När spagettin kokat klart häller du av den. Spara ca 1 dl av pastavattnet i en skål. Blanda pastan med fläsket och ägg-, ost- och gräddblandningen i en stor panna eller skål. Tillsätt svartpeppar, salt och persilja. Smaka av med salt och svartpeppar. Späd eventuellt med lite av pastavattnet så carbonaran är så såsig du vill ha den. Spara eventuellt lite av osten till garnering. Servera carbonaran med mer nymalen svartpeppar eller en svartpepparkvarn att strö över pastan efter tycke. Sätt gärna fram lite flingsalt och extra riven parmesanost för de som vill. Vidare kan man toppa carbonaran när man lagt upp den på tallrik med en äggula i ett halvt äggskal - det är dock valfritt - det är ju ägg i såsen redan. Har man ägg på toppen äter man det genom att tippa ut äggulan över pastan och sedan röra ut den i resten av pastan. Carbonara brukar serveras med sked och gaffel.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.