1400 g
färsk fettucini 300 g nötfärs 75 g bacon (eller pancetta), strimlad 1 gul lök, finhackad 1 klyfta vitlök, pressad 2 blekselleristjälkar, skivade 2 morötter (små), skurna i små bitar 150 g tomatpuré 2 dl rött vin 450 g krossade tomater 2 tsk torkad oregano 0,5 dl färska basilikablad 0,5 dl olivolja salt svartpeppar 2 krm strösocker färskriven parmesanostHetta upp olivolja i en stekpanna. Fräs bacon, lök, vitlök, blekselleri och morötter i pannan och lägg sedan över alltsammans i en kastrull. Stek köttfärsen i det kvarvarande fettet i samma panna. Smula samtidigt färsen med en gaffel. När färsen är ordentligt brynt, rör ner den i kastrullen med grönsakerna och tillsätt först tomatpuré och sedan vin. Låt alltsammans puttra i ett par minuter. Tillsätt de krossade tomaterna, oregano, basilika, salt, peppar och socker. Koka såsen under lock på svag värme i minst 40 minuter. Smaka av med salt och peppar och späd ev med lite vatten. Koka fettucinin “al dente” enligt anvisningen på förpackningen, och låt den rinna av i ett durkslag. Servera pastan rykande het, ös över köttsås och strö över lite parmesanost. Garnera gärna med lite färsk basilika.
En riktigt god sås gjord på linser, tomat, morötter och selleri. Den går snabbt att slänga ihop, smakar bäst dagen efter och det går att göra i stora mängder
Salta gärna bolognesen lite extra då pastan dämpar smakerna. Finhacka vitlök, lök och basilika. Bryn och finfördela färsen i margarinet/oljan, lägg i löken, basilikan, vitlöken, buljongen, kryddorna och häll i de krossade tomaterna
Servera din bolognese med spaghetti och färskriven parmesan på toppen. Men en riktigt bolognese som får puttra i 1-2 timmar är inget jag normalt gör. Pastabolognese4 port
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.