Det här är ett jätte bra recept på pajdegDet här behöver du210 gr mjölmix (lailas glutenfria använde jag)om du inte har våg så skall du ta 3½ dl1 tsk salt150 gr smör2 msk kallt vattenGör så här. Blanda smör mjölmixen och salt i en bunke, använd gärna maskin om du hartillsätt det kalla vattnetDegen är väldigt kladdigLägg degen i en pajformDet går inte att trycka ut degen för hand så jaganvänder en bred smörkniv för degen kännssom bredbart smörNär du fått till degen så låter du den vila i kylen i 30 minEfter 30 min förgräddar du den i 10 min200 grader i mitten av ugnen, nagga bottenmed en gaffel innan du ställer in den i ugnenSen är det bara att fylla med valfri fyllningLYCKA TILL MED EN GOD PAJ 210 gr mjölmix
Pajdegen passar utmärkt t ex till Quich Lorraine. För att laga Ljus Pajdegtill matpajBlanda ingredienserna till en deg och låt den svalna i kylskåpet ca 30 min
Tillsätt övriga ingredienser och kör till en deg. Har testat att göra pajdeg med mandelmjöl och sesamfrön för att få bort kolhydraterna enligt Allt om LCHF- bloggens recept och resultatet blir helt skapligt
Tar och börja med att göra pajdegen. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg i fyllningen i den färdiga pajdegen och häll i äggstanningen
1125 g kallt smörDela smöret i mindre bitar och blanda med mjölet till en smulig massa. 1Tillsätt vatten och blanda ihop till en deg. Du kan om du vill trycka ut pajdegen i formen direkt och nagga botten med en gaffel innan den får vila cirka 30 minuter i kylen
Det här var ett av de första recept som jag lärde mig utantill och som jag använder mest till vardags, både när jag gör matpajer och söta pajer med frukt eller bär (då med socker istället för salt – se receptet)
Skala av rödlöken och hacka till små bitar i en matberedare. Pajdegen rekommenderas användas ihop med köttfärsfyllningar (exempelvis Tacopaj) då jag inte testat med något annat
Ibland skojar jag till den lite extra och byter en deciliter av mandelmjölet mot riven kokos – helt klart ett hett tips, men beror ju lite på vilken typ av paj man gör och hur innehållet passar smakmässigt med kokos
Nyp ihop samtliga ingredienserna tillpajdegen. Matpajer överlag går ju att variera i all oändlighet med fyllningar men jag har ett säkert kort på pajdeg samt ”vätska” som den ska fyllas med
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.