1,5 dl
grahamsmjöl eller 1,5 dl dinkelmjöl fullkorn 1,5 dl vetemjöl eller 1,5 dl dinkelmjöl 0,5 tsk salt 0,75 dl olivolja eller annan olja t.ex. rapsolja eller 75 g smör 0,5 dl vatten
1,5 dl
grahamsmjöl eller 1,5 dl dinkelmjöl fullkorn 1,5 dl vetemjöl eller 1,5 dl dinkelmjöl 0,5 tsk salt
0,75 dl
olivolja eller annan olja t.ex. rapsolja eller 75 g smör
1125 g kallt smörDela smöret i mindre bitar och blanda med mjölet till en smulig massa. Du kan om du vill trycka ut pajdegen i formen direkt och nagga botten med en gaffel innan den får vila cirka 30 minuter i kylen
Dela det sedan med antalet bitar man skär upp pajen i. Många av pajskalen ska även förgräddas i cirka 10-15 minuter (200 grader) och/eller låta stå kallt i kyl en stund medan man gör fyllningen. Klassiskt pajskal – 64 smartpoints med smör, 56 smartpoints med margarin, 45 smartpoints med Bregott mellan (förgräddas gärna). Pajskal med keso – 59 smartpoints med smör, 52 smartpoints med margarin, 44 smartpoints med Bregott mellan (förgräddas gärna). Pajskal med kvarg – 30 smartpoints totalt (förgräddas gärna). 2 tetror kikärter, 2 ägg, 2 msk majsstärkelse, 1 msk rapsolja, 1 msk vatten, salt, peppar, vitlökspulver efter smak. 64 smartpoints med. 56 smartpoints med. 45 smartpoints med. 59 smartpoints med. 52 smartpoints med. 44 smartpoints med. 1 msk rapsolja
Har testat att göra pajdegmed mandelmjöl och sesamfrön för att få bort kolhydraterna enligt Allt om LCHF- bloggens recept och resultatet blir helt skapligt
Täck kanterna på pajskalet med aluminiumfolie, så att bara botten på pajdegen syns. Eller så blandar du samman smöret med mjölet med hjälp av fingertopparna
Perfekt att slänga ihop och fylla med det som finns i kylskåpet för tillfället. Receptet på en riktigt bra och enkel pajdeg är ovärderlig att ha i tider av knytkalas och utflykter
En superenkel och helt vansinnigt god glutenfri pajdeg gör jag med mandelmjöl och smör. Ibland skojar jag till den lite extra och byter en deciliter av mandelmjölet mot riven kokos – helt klart ett hett tips, men beror ju lite på vilken typ av paj man gör och hur innehållet passar smakmässigt med kokos
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.