11 dl
björnbärMixa mjöl, smör, vaniljpulver och florsocker i en matberedare, tills det liknar en smuldeg. Fortsätta att köra degen och tillsätt äggulorna och lite vatten så att degen precis går ihop.
1 Ta
ut degen och platta ut den, plasta och låt vila i kylen i minst en timme.
1 Sätt
ugnen på 180 grader.
1 Kavla
ut pajdegen mellan två bakplåtspapper till den är cirka 3 millimeter tjock.
1 Smöra
en pajform och fyll med degen. Skär bort överflödig deg med en kniv så att kanterna blir snygga. Nagga botten med en gaffel och kyl i ytterligare 30 minuter.
1 Ta
ut och lägg ett bakplåtspapper över pajen och fyll med tyngder, till exempel ris eller torkade ärtor. Baka i 10 minuter, ta sedan bort vikterna och baka i ytterligare 10 minuter eller tills färgen är gyllene. Låt kallna.
1 Vispa
grädden fluffig.
1 Blanda
mascarpone med florsocker, limeskal och saft i en stor bunke. Vänd sedan försiktigt ned den vispade grädden i mascarponesmeten.
1 Fyll
det svalnade pajskalet med mascarponesmeten och toppa med bären.
En smulpajmed bär känns så fantastiskt somrigt, och det är därför jag inte kan få nog av det. Här senast gjorde jag en smulpaj bestående av blåbär och jordgubbar och på det ett kokostäcke
Blåbär och hallonpajskakamed kardemumma. Jag har smakat och bakat många pajer genom åren, men det slutar nästan alltid med att jag återkommer till denna bärpaj
Klä in en låg pajform (med löstagbar botten) medpajdegen. Denna paj på färska fikon är verkligt god. Häll burken medmascarpone och crème fraiche i en skål tillsammans med äggulorna och innehållet från vaniljstången
I boken Lomelinos tårtor är hennes blåbärstårta fylld och täckt med citronsmörkräm men då jag fastnat för mascarponefrosting som hörde till en annan tårta, valde jag den istället
Jag serverar dem med grädde eller smetana, samt blåbär och äppelsirap. Då bodde vi i alla fall på ett amerikanskt gästhem, Union Mission House, tillsammans med andra missionärer från olika länder och trossamfund som också hade ärende till staden
Häll fyllningen i pajformen. Blanda i avrunna, hallon och blåbär. Blanda samman smör, socker, ägg, vetemjöl och bakpulver Tryck ut i en pajform, ca 24 cm i diameter. 1 förp frysta hallon och blåbär
Lite utanför säsong för tillfället så jag ger mig på en sensommarvariant medblåbär. En klassiker är Jordgubbar marinerade i lime och råsocker serverade med Crema al mascarpone
Idag blev det en ost och skink pajmed broccoli och smulad feta ost. Pajen var given. Smula i de kalla smöret och arbeta upp en deg, nyp ihop med fingertopparna
Shepherd's pie är en Engelsk klassiker som görs med kött/köttfärs och potatismos täcke. Har du tröttnat på dem vanilgaste köttfärsrätterna så är denna paj ett trevligt alternativ
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.