Paj med blåbär & mascarpone
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 225 g (ca 3 3⁄4 dl) mjöl
  • 1125 g kallt smör, delat i kuber
  • 11 tsk vaniljpulver
  • 180 g (ca 1 1⁄3 dl) florsocker
  • 13 äggulor
  • 11 msk iskallt vatten
  • 12 dl grädde
  • 1300 g (ca 2 1⁄2 dl) mascarpone
  • 13 lime, rivet skal
  • 12 lime, saft
  • 12 dl blåbär
  • 11 dl björnbärMixa mjöl, smör, vaniljpulver och florsocker i en matberedare, tills det liknar en smuldeg. Fortsätta att köra degen och tillsätt äggulorna och lite vatten så att degen precis går ihop.
  • 1 Ta ut degen och platta ut den, plasta och låt vila i kylen i minst en timme.
  • 1 Sätt ugnen på 180 grader.
  • 1 Kavla ut pajdegen mellan två bakplåtspapper till den är cirka 3 millimeter tjock.
  • 1 Smöra en pajform och fyll med degen. Skär bort överflödig deg med en kniv så att kanterna blir snygga. Nagga botten med en gaffel och kyl i ytterligare 30 minuter.
  • 1 Ta ut och lägg ett bakplåtspapper över pajen och fyll med tyngder, till exempel ris eller torkade ärtor. Baka i 10 minuter, ta sedan bort vikterna och baka i ytterligare 10 minuter eller tills färgen är gyllene. Låt kallna.
  • 1 Vispa grädden fluffig.
  • 1 Blanda mascarpone med florsocker, limeskal och saft i en stor bunke. Vänd sedan försiktigt ned den vispade grädden i mascarponesmeten.
  • 1 Fyll det svalnade pajskalet med mascarponesmeten och toppa med bären.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.