1 Oxfilé800
g utskuren oxfilé smör och olivolja salt och peppar
1 Tillbehör1
gul lök 100 g svamp 200 g sugar snaps smör och olivolja 250 g cocktailtomater 4 skivor bacon ca 100 g haricots verts, koktaDuschessepotatis:
Sätt ugnen på 225 grader, på grill. Rör i smör och knäck ett ägg över potatisen. Vispa med ballongvisp till ett fluffigt mos. Är det tjockt kan du spä med lite mjölk tills du tycker konsistensen känns bra. Smaka av med salt, vitpeppar och muskotnöt. Lägg moset i en spritspåse och spritsa ut moset på plankorna. Eller klicka ut det i en rand runt plankan. Gratinera i ugnen i cirka 7-10 minuter. Kolla så att det inte blir bränt, alla ugnar är olika. Bearnaise
Smält smöret och värm det till 55 grader. Koka upp lök, vinäger och vatten tills cirka 3 msk återstår (det räcker i stort sett med ett uppkok). Låt svalna något. Tillsätt äggulorna och värm till cirka 65 grader under vispning. Tillsätt smöret droppvis i ägguleblandningen under konstant vispning, sakta till en början och sen allt snabbare. Låt kastrullen stå på låg värme under vispningen. Smaka av med salt och cayennepeppar. Vänd ner dragon och persilja. Oxfilé och grönsaker
Bryn oxfilé med smör och olivolja tills den fått fin färg. Köttet ska komma upp i minst 55 grader för medium rare. Krydda upp med salt och peppar. Bryn lök, svamp och sugar snaps i en panna med smör och olivolja. Tillsätt cocktailtomater på slutet. Smaka av med salt och peppar. Vira baconskivor runt haricots verts, bryn till dess att det har fått fin färg. När moset fått färg, servera planksteken. Lägg först ut grönsakerna, köttet över och servera med haricots verts och bearnaisesås.
För att inte hamna i det klassiska grillfacket tänkte jag att istället för den ständigt återkommande salladen till grillningen, så får det bli en hederlig duchessepotatis samt en mustig grönpepparsås med stänk av konjak och som en liten överraskning i smakövningen tillsätter jag även en marmelad på rödvin och rödlök som ger smaklökarna en resa de sent skall glömma
En fräsch grönsallad med plocksallad från balkongen, tomater, gurka och sharlottenlök. Denna marinad kan man ju smaksätta hur man vill med t ex honung, citron eller annat men precis så som jag gjorde blev väldans bra
IngredienserDuchessepotatis. Duchessepotatis. 7-8 potatisar1 äggula2 msk vispgrädde (beror lite på potatissorten)salt och pepparGrönpepparsås. 2 st schalottenlökar50 g smör1 msk frystorkad grönpeppar2-3 msk kalvfond3 dl vispgräddesalt och peppar. 7-8 potatisar1 äggula2 msk vispgrädde (beror lite på potatissorten)salt och pepparGrönpepparsås. 2 st schalottenlökar50 g smör1 msk frystorkad grönpeppar2-3 msk kalvfond3 dl vispgräddesalt och peppar
Det har varit lite stiltje med bloggadet de senaste dagarna, eftersom jag har varit sjuk, men här kommer i alla fall duchessepotatisen som jag gjorde i fredags
Fördela ut tonfiken ovanpå riset och avsluta sedan med att bre ut barnaisesåsen över tonfisken. Servera tillsammans med en god sallad eller lite färska grönsaker
Häromkvällen åt vi Jamie Olivers oxfilé medbearnaiseoch grillade grönsaker. Ta ut köttet ur påsen, klappa det med hushållspapper och rulla det i olivolja
Koka upp tillsammans med vinäger, vatten, hackad schalottenlök, dragonstjälkar och vitpepparkorn. Vispa ihop vätskan med äggulor i en kastrull över vattenbad till det blir krämigt
Men ikväll så är det final som sagt, så då tänkte jag laga något extra gott till middag – nämligen grillad marinerad portabello tillsammans med en bearnaisesåsoch krämigt blomkålsmos
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.