11 dl
hackad bladpersiljaEn dag före festen blandar du ingredienserna till marinad 1. Lägg filén i dubbla plastpåsar eller en skål. Häll över marinaden. Blanda. Knyt påsarna eller täck över. Låt stå i kylen över natten. Några timmar innan festen förslagsvis på dagen sätter du ugnen på 150 grader. Ta ut oxfilén och häll av marinaden. Bryn filén hastigt runt om i en het stekpanna i någon msk smör eller olivolja. Lägg över på en ugnsplåt eller ugnsform. Stick in en stektermometer i mitten av köttet. Ugnsstek tills innertemperaturen är 54°C, ca 30 minuter. Linda in filén i aluminiumfolie. Ställ in i kylen och låt svalna någon halvtimme. Blanda samman marinad 2. En stund innan festen skär du filén i 0,5 cm tunna skivor. Lägg dem i en skål eller lägg upp på serveringsfat. Häll över marinaden, täck med plastfolie och låt stå kallt till strax före servering. Hit kan du förbereda oxfilén och ha i kylen. Dags att servera: ta fram köttet någon halvtimme innan gästerna kommit så att det blir rumsvarmt eller värm det på 75 grader i ugnen ca 10 minuter. Garnera med hackad persilja och servera oxfilén.
Koka upp vattnet till lagen och tillsätt salt, socker, svartpeppar, lagerblad och enbär. Tag upp köttet, vira in det i folie och förvara köttet i kylen tills det ska serveras
Jag hade kunder på förmiddagen och sen åkte jag hem till Tage som Hanna hade passat. Hanna var gullig och följde med mig till pappa, sedan vidare till gymmet där jag träffade camillla och körde ett pass
Jag brukar tycka att det räcker med att äta julmat på julafton eller på sin höjd vid något mer tillfälle, för det är nästan bara fiskrätterna på julbordet som jag uppskattar
Gör egen fond eller köp färdig på till exempel saluhallen. Du kan också använda koncentrerad fond eller buljongtärning, men då måste den spädas ut med vatten till önskad mängd
Vispa äggvitan till hårt skum. Oxfilén vändstekte jag i en gryta, varefter jag lade den i ugn, 150 grader Celsius tills termometerna talade om att innertemperaturen var 59 grader C
Jag fick den stora äran att baka en tårta till Susannes son Jens som skulle konfimeras. För att göra den lite extra festlig smaksatt jag grädden med vit choklad, ringlade lite roliga figurer av mörk choklad och dekorerade med citronmellis
Tillsätt nästan allt mjölet och arbeta degen kraftigt med elvispensdegkrokar eller hushållsmaskin. Dela degen i 20-25 bitar och forma dem till runda bullar
Eftersom vi är väldigt förtjusta i en lagom rosa stekt oxfilébit blev det kvällens val och till köttet hade vi en blomkålsgratäng med bacon som smakade fantastiskt gott
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.