1 smörSätt
ugnen på 225grader. Börja med potatiskakan. Klä in en springform med bakplåtspapper i botten och runt kanterna. Lägg ut de tunna potatisskivorna omlott i botten på formen.
Skiva över lite smör, strö över ett lager västerbotten och krydda med salt och peppar. Gör ett lager till ovanpå och toppa sedan med skivad potatis och smör. Klipp till ett ark bakplåtspapper och lägg ovanpå potatisen.
Nu är det viktigt att du sätter potatisen i press, lägg en tallrik eller något annat ugnsfast ovanpå bakplåtspapperet och ställ på en mortel. Sätt in formen i ugnen och baka tills potatisen börjar mjukna. Lyft bort morteln, fatet och översta papperet och låt potatiskakan få lite färg.
1
Rödvinssås
Medan potatisen är i ugnen gör du rödvinssåsen.
Grovhacka lök & vitlök. Fräs i smör utan att det tar färg.
Häll på hälften av vinet och all buljong. Ta i kryddorna.
Låt reducera (koka ner) till hälften. Sila bort lök & kryddor.
Sätt tillbaka kastrullen på plattan och ta i resten av vinet, låt koka upp.
Smaka av med salt & vitpeppar. Red av med maizena utrört i lite vatten eller gör som kockarna och använd smör och vetemjöl som du kramar ihop till en liten deg.
1
Vitkål
Hetta upp en panna med en klick smör. Fräs baconet så att det börjar få lite färg och ta sedan i vitkålen. Fräs alltihop ett par minuter tills vitkålen börjar mjukna och smaka av med salt. Håll vitkålen varm i en skål med folie på medan du steker köttet.
1
Köttet
Krydda köttet med salt och peppar på båda sidor. Ta i en klick smör till i stekpannan du just använde till vitkålen. Låt det brynas lätt och stek sedan oxfilén i 1-1 ½ minut på vardera sida, låt sedan köttet vila på en tallrik under folie i 5 minuter innan servering (för medium) Vill du ha köttet mer eller mindre tillagat se tips nedan.
1
TIPS
En bra tumregel när man steker kött i portionsbitar är att känna med fingrarna vilken stekgrad köttet har. Om det känns som
Skiva upp köttet och skär potatiskakan i snibbar. Potatiskaka. Skala och skiva potatis, morötter, palsternacka och lök, och varva allt i en smord ugnsform med löstagbar kant
Skiva upp köttet och skär potatiskakan i snibbar. Potatiskaka. Skala och skiva potatis, morötter, palsternacka och lök, och varva allt i en smord ugnsform med löstagbar kant
Stekt oxfilé med en riktigt, riktigt god rödvinssåsoch en gorgonzolakräm. Efter några minuter, häll över chilisåsen och farinsockret och låt fräsa med en kort stund
B. j. u. d. e. r. p. å. n. a. g. o. f. s. t. m. l. i. h. ä. E. ö. v. b. y. k. R. c. H. M. ,. x. é. 4. 8. 0. G. 1. L. K. 2. S. 7. 5. 3. T. 6. P. /. (. ). O. V. C. D. A. s j. k g. d l
Placera grädde och mjölk i en stor kanna med riven vitlök. Gör samma sak med löken. Rödvinssås. Lägg ett lager potatis i en ugnsfast form och strö lök på toppen, följt av örterna
oxfilé,. Förutom att fixa maten för kvällen så inleddde jag även "mellovakan" med att riva av några mellolåtar med sång och gitarr innan tv-sändningen började
Dela smöret i klickar och lägg i bunken med den kalla stekta löken. Se till att smöret är rumstempererat när du börjar arbeta med det, då går det smidigare
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.