Oxfilé med cognacsås, gröna bönor, sparris och potatiskaka
www.vinston.se
www.vinston.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Potatiskaka
  • 700 g mjölig potatis
  • 1/2 gul lök
  • 100 g babyspenat
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 150 g fetaost
  • 2,5-3 dl vispgrädde
  • salt, peppar, vitlökspulver
  • spraysmör + ströbröd
  •  
  • Cognacsås
  • 50 g smör
  • 1/2 gul lök
  • 1/2 morot
  • 1 dl cognac
  • 1 msk viltfond
  • 1 dl grädde
  • 0,5 dl vatten
  • 2-3 msk ljus redning
  • salt, peppar
  •  
  • Smöriga gröna bönor och sparris
  • 150 g haricots verts
  • 1 knippe grön sparris
  • 25 g smör
  • salt
  •  
  • Kött
  • 900 g oxfilé eller rostas
  • salt, peppar
  •  
  • Gör så här
  • 1. Riv potatis och lök i en hushållsassistent eller på de stora hålen på ett rivjärn. Stek spenaten i smör med salt till den mjuknat. Slå på en skvätt äppelcidervinäger och låt den fräsa in. Låt svalna. Blanda potatis, lök, spenat och smulad fetaost. Vispa ihop grädde och kryddor i en bunke. Smöra och bröa en amerikansk muffinsplåt eller små gratängformar. Skeda upp potatisröran och slå på grädden. Grädda i 225°C i 40 minuter. Lägg över en bit aluminiumfolie de sista 10 minuterna så potatiskakorna inte bränns.
  • 2. Smält smör i en kastrull och ha ner hackad lök och morot. Låt det mjukna på medeltemperatur i cirka 10 minuter och slå sedan på cognacen. Sila av genom ett durkslag och häll tillbaka den avsilade vätskan i kastrullen. Ställ tillbaka på plattan och rör i viltfond, grädde och vatten. Smaka av med salt och peppar. Vispa i redningen och låt det koka upp. Ha eventuellt i med redning om den blir för lös och med vatten om den blir för trögflytande.
  • 3. Koka upp saltat vatten och ha ner bönorna. Skär bort den träiga delen på sparrisen. Lägg ner sparrisen efter två minuter i kokvattnet och låt sjuda i ytterligare 3 minuter. Slå av vattnet och lägg ner en smörklick i kastrullen. Blanda allt och salta.
  • 4. Stek köttet i smör med salt och peppar.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.