1800 g
kycklinglår 3 gula lökar 2 klyftor vitlök 300 g rotselleri 0,5 dl persiljestjälkar 2 msk olivolja 4-6 morötter 2 bukar krossad tomat 3 dl vitt vin 4 dl vatten 1 kycklingbuljong 1 kg blomkål 1 pkt saffran 2 dl grädde salt och peppar 1 msk smörTill Osso Buco:
Skala och tärna morötter och rotselleri fint. Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka persiljestjälkarna. Hetta upp olja i en stor gryta och fräs alltsammans ca 2 minuter. Tillsätt kycklingen och krossade tomater, vin, vatten och kycklingbuljongtärningen. Koka upp och låt koka under lock ca 45- 50 minuter. Till blomkålsmos
Dela blomkålen i mindre bitar och koka mjuk i vatten. Slå av kokspadet och lägg i smöret och saffran. Rör om ordentligt så att saffran och smör når all blomkål i kastrullen. Slå på grädden, börja med hälften och koka ihop till krämig konsistens. Stavmixa blomkålen direkt i kastrullen. Smaka av med salt och peppar.
Ossobuco betyder just ben med hål i och det här med att använda benlägg ger otroligt mycket smak, men det är kanske inte alltid man får tag på det och då kan man göra som vi gjort här, ta Karré för fanken
Häll på vin, vatten, krossade tomater och fond och lägg i rosmarin och timjan. Servera ossobuconmed gremolata, de finhackade tomaterna och polenta eller saffransris
Servera er Ossobucomed gremolatan på toppen av köttbitarna, lite ris eller potatis och rikligt med den rotfrukts-, citron- och vinstinna italienska grytbasen
Ingredienser Portioner. 4 ca 1200 g kalvlägg ca 1/2 dl vetemjöl 2 gula lökar 3 vitlöksklyftor 2 morötter 1/3 liten rotselleri 3 msk smör eller margarin 2 1/2 dl vitt matlagningsvin eller vitt vin 500 g krossade tomater 1 apelsin 1/3 kruka timjan 1 lagerblad salt och peppar Gremolata 1 citron 1 vitlöksklyfta 3 msk hackad persilja 3 msk olivolja Till servering pasta Lägg till i inköpslistan Stå inte vilsen i butiken igen
Lägg på timjankvistar, lagerblad, krydda med salt och peppar. Snåla inte på vinet. Ossobuco, denna italienska klassiker från Milano, är ett långkok av kalvlägg och kan översättas till ”ben med hål” vilket är ganska träffande
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.