2 kg
morötter innan de blir dåliga). Förutom det som jag vet skulle vara i har jag lagt till en hel del som jag hade hemma så om det fortfarande är en osmansk gryta ska jag låta vara osagt, den är dock inspirerad av en osmansk köttgryta. Här kommer receptet, det är beräknat på
900 g
högrev (enligt mitt minne stod det att man också kunde göra grytan på lamm eller kyckling)
3-4 morötter 1-2 stjälkar stjälkselleri 1 gul lök olivolja, till stekning 1 torkad chilifrukt 2 klyftor vitlök 2 kg fläskkarré (eller bog av gris) 1 förp konserverade körsbärstomater ((eller färska tomater)) 1,5 dl rött vin 1 dl olivolja 1 dl svarta oliver (gärna semitorkade men går bra med andra också) färska örter (tex salvia, timjan och rosmarin) 2 lagerblad salt peppar
Lägg grönsakerna i botten på en eldfast form eller gryta, därefter salviabladen. Kaninen kan gå länge så att köttet blir sönderfallande mört och vinet reduceras till en kraftig sky
Till det drack vi vitt vin från Chile med druvan chardonnay som passade väldigt bra. Vinet som finns i tre olika flaskostorlekar heter Casillero del Diablo Chardonnay (nr 2075) 250 ml 30
Blanda alla ingredienser i en blötlagd lergryta. Kvällens lördagsmys med goda vänner blir en turkisk köttgryta CuvecOsmanisk gryta500 g nötkött (eller lamm)2 gula lökar1st aubergine4 st tomater1 grön paprika2 pressade vitlöksklyftor2 msk tomatpure150 gr fetaost2 st köttbuljongtärningar + 3 dl vatten1 msk sumak eller citron och svartpeppar1 tsk sambal oelekSkär köttet i tärningar och grönsakerna i mindre bitar. Ställ grytan i kall ugn och sätt ugnen på 225 grader i 2 timmar
salt & svartpeppar. Kycklinggrytan Coq au vin kände vi till, så den tog vi. Men in på bordet kom en mörk, smakrik gryta med kraftigt, nästan grovt kött
Denna kycklingfile grytan är inte alls svår och går snabbt att röra ihop. Jag frågade här hemma om dem ville ha pasta eller ris till kycklinggrytan och alla svarade pasta
Bryn fläskfilén på hög värme i en gryta. Vi blev bjuda på denna goda lchf rätten i Lördags. Funkar fint att äta ris till om man vill ha kolhydrater till
Bryn det på båda sidor i en stekpanna med smör och lägg över det i en gryta. Fräs bacon och purjolök tills baconet börjar få färg och lägg över i grytan
Efter lite funderingar och vånda så beslöt jag mig för att bjuda på en fläskfile gryta. Jag skulle få långväga besök och ville servera något gott till middag
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.