Idag överraskade jag Oskar med nybakade källarfranskor till frukost och det blev väldigt uppskattat. Dela degen i 8 bitar och gör runda bullar av dem och platta till dem lite innan du lägger dem på en plåt med bakplåtspapper
Äntligen, den hel dag med sol, blå himmel, bara små vindpustar och inte en regndroppe inom räckhåll. Lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper på och ställ in dom i kylen över natten
Låt det jäsa i en timma, ta sedan upp degen och dela i fyra delar, kavla ut runda kakor ca 20 cm i diametern, lägg på bakplåtspapper och nagga med en gaffel
Lägg allt mjöl i en bunke. Gör en grop i mitten. Smula ner jäst, samt lite vatten. Låt jäsa i 30 minuter. Rör ner resten av vattnet, bearbeta den lösa degen väl
Rosta mandlarna i het panna och lägg sedan i matberedare med S- kniv. Smaka av med havssalt. Kör i ca 10 minuter tills mandelns oljor frigjorts och du har ett fint smör
Jag har inga problem med matlagarbiten och bakningen, men det är det teoretiska som krångligare. Vi har lite begränsat med tid till vårt förfogande på lektionen, så dagens snabblagade frallor passade perfekt
Till kräftorna köpta jag en aioli med smak av sambal oelek och chili, gottigt. Därefter ska degen hällas ut på en bakhandduk med ganska rikligt med mjöl på
Brödet känns inte ens torrt dagen efter och det är få hembakta bröd som det är så med. Skär försiktigt rutor med en vass kniv på det färdigjästa brödet
Det är häftigt med jäskraften i surdeg. Jag använder en hushållsassistent, men det går att bearbeta för degen för hand också - men räkna då med nästan dubbla tiden för att få igång glutentrådarna
Eftersom Ankis syrra har återupptäckt bakglädjen med ny köksmaskin och gärna vill äta lite nyttigare så var hon inte sen att be oss om receptet på morotsbullarna
Så om man vill kan man göra degen klart nu på en gång och grädda precis innan läggdags för att få rykande färska bröd till kvällsfikat, eller så bakar ni ihop degen ikväll och så börjar ni måndagen med att grädda bröd och njuta av en extra lyxig frukost
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.