18 person(er)
Ingredienser 1,5 kg benfritt kött av bog eller ytterlår 1,5 tsk salt 2 krm svartpeppar 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 1 morot 75 g rotselleri 1 röd spansk pepparfrukt 2 msk smör 2 msk neutral olja 1 kanelstång 2 stjärnanis 1 lagerblad 1 dl strösocker 1 dl balsamvinäger 5 dl vatten 5 msk koncentrerad kalvfond 2 msk Maizena majsstärkelse Tillbehör 300 g broccolibuketter potatismos, med svamp Mustig viltgryta 1. Ansa och skär köttet i 4×4 cm stora bitar.
2. Skala
och hacka lök och vitlök, skala och tärna morot och selleri.
Kärna ur och finhacka pepparfrukten.
3. Hetta
upp hälften av vardera smör och olja i en gryta. Salta, peppra och bryn köttet i omgångar och ta upp efter hand.
4. Tillsätt
resten av smör och olja och fräs grönsaker och kryddor ett par minuter. Tillsätt köttet och rör om. Ställ åt sidan.
5. Smält
sockret i en stor kastrull på medelstark värme tills det är ljusbrunt. Passa noga. Dra kastrullen åt sidan och häll i balsamvinäger, vatten och fond. Koka upp under omrörning tills sockret smält i botten.
6. Häll
såsen över köttet. Lägg på lock och låt sjuda ca 1 timme tills köttet känns mört.
– Hit kan förberedas –
7. Rör
ut majsstärkelsen i vattnet (lika delar vatten som majsstärkelse) och rör ner i den sjudande grytan.
Koka upp under omrörning.
8. Koka
upp lättsaltat vatten i en kastrull och sjud broccolibuketterna ca 3 min. Häll av vattnet och rör ner dem i grytan. Servera med gratinerat potatismos med svamp.
Smula ner osten och tillsätt crème fraiche och vatten. Garnera med dragon. Servera med pasta eller ris. Skär tomaterna i bitar, tillsätt dem samt grovt hackad dragon och låt allt bli genomvarmt
Bryn köttet på hög värme i olja, lägg sedan köttetoch resterande ingredienser i en gryta. Vanligast är att göra den på lamm men jag brukar även använda hjort, det funkar även med nöt om en föredrar det
En väldigt lång dag med massa jobb, tredje dagenmed nackspärr så ingen träning idag heller. Imorgon ska Linn, Hanna och jag julshoppa och sedan bo på hotell, så mysigt det ska bli
Låt koka upp och skumma avmed en sked. Bryn köttet i smör och salt i en stor kastrull. Tag ur rotfrukterna ur ugnen, droppa över balsamvinägeroch ringla över olivolja
Som tillbehör åt vi nybakat knäcke. Jag har ju tidigare tipsat om att göra en härlig ochsmakrik soppa av rester från pulled pork, men inte gett något närmare recept
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.