Mustig köttgryta | Foodfolder - Vin, matglädje och inspiration!
www.foodfolder.se
www.foodfolder.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 5 1 röster

Ingredienser

  • 800 g rostbiff alt högrev
  • 11 st gul lök
  • 13 klyfta(or) vitlök
  • 12 st morot (örter)
  • 1100 g rotselleri
  • 18 st små steklökar
  • 12 st märgben (valfritt)
  • 14 dl röttvin
  • 1 rapsolja till stekning
  • 12 msk smör alt bacon fett
  • 11 paket rökt bacon
  • 14 msk tomatpure
  • 12 st lagerblad
  • 12 msk majsmjöl alt vetemjöl
  • 18 st färska champinjoner (små)
  • 11 st buljongtärning (kött el grönsaks)
  • 11 knippe persilja
  • 11 själk(ar) färsk rosmarin
  • 1 Ingredienser 800 g rostbiff alt högrev 1 st gul lök 3 klyfta(or) vitlök 2 st morot(örter) 100 g rotselleri 8 st små steklökar 2 st märgben (valfritt) 4 dl röttvin rapsolja till stekning 2 msk smör alt bacon fett 1 paket rökt bacon 4 msk tomatpure 2 st lagerblad 2 msk majsmjöl alt vetemjöl 8 st färska champinjoner (små) 1 st buljongtärning (kött el grönsaks) 1 knippe persilja 1 själk(ar) färsk rosmarin Skriv utGör så här: Putsa och skär köttet i 3×3 cm bitar.
  • Skala och hacka lök och vitlök.
  • Salta och peppra köttet, bryn det sedan i olja och smör i en stor gryta.
  • Tillsätt buljongtärning, tomatpuré, mjöl, lagerblad, rödvin och märgben (sistnämnda är valfritt, ger dock en otroligt rund smak till grytan).
  • Skala morötter och selleri och skär i slantar och små tärningar och lägg i grytan. Skala även steklöken och lägg ned. Spara hälften av de små tärningarna av rotsellerin.
  • Låt grytan koka på låg värme i 1 1/2-2 timmar. Häll på vatten eller vin under tiden om grytan ser "torr" ut.
  • Hacka hälften av baconet och lägg ned i grytan, resterande i en ugnssäker form och tillaga på 150 g i ugnen till det är knaperstekt. Häll ned bacon fettet i grytan, det ger en god rökt sälta till grytan. Använd samma form och ugnsrosts de små tärningarna av rotsellerin i ca 15-20 min.
  • Låt baconet svalna och bryt det sedan till ett strössel och lägg upp i en skål.
  • När grytan börjar bli klar häll då ned champinjonerna.
  • Smaka av med salt och peppar, garnera grytan med rosmarin, persilja, rostad rotselleri och bacon strössel.
  • Servera med pressad potatis alt mos eller pasta och mjölksyrade grönsaker.
  • Gott till

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.