1 Morotsbotten165
g morot (2 st) 60 g riven kokos (1,5 dl) 3 g malen kanel (1 tsk) 1-2 g salt (1/2 tsk) 5 g bakpulver (1 tsk) 5 g bikarbonat (1 tsk) 10 g vaniljsocker (1 msk) 135 g vetemjöl (2 dl + 1 msk) 110 g ägg, rumsvarma (2 st) 180 g strösocker (2 dl) 140 g olja, neutral i smaken (1,5 dl)
1 Fyllning200
g smör, rumstempererat 200 g florsocker (3 1/3 dl) 400 g färskost 15 g vaniljsocker (1,5 msk) 2-3 limefrukter 50 g strösockerBotten
Smörj ett bakplåtspapper med liten olja och lägg i en långpanna. Sätt ugnen på 180 grader. Finriv morötterna. Vispa ägg vitt och fluffigt, tillsätt strösocker successivt. Häll i oljan i en jämn stråle, likt en majonnäs, vispa sedan i cirka 5 minuter. Blanda kanel, salt, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och vetemjöl i en bunke. Sikta mjölblandningen direkt över äggskummet. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet. Vänd slutligen i morötter och kokos. Bred ut smeten jämn i långpannan. Grädda i ugnen på 180 grader i ca 13 minuter. Ta ut och låt svalna något. Täck bottnen med ett bakplåtspapper och vänd upp den från plåten. Lägg bottnen med bakplåtspapper på en kökshanduk. Rulla in bottnen i en kökshandduk, detta hjälper kakan att inte spricka och hålla sig saftig. Låt stå medan du gör fyllningen. Fyllning
Riv skalet på limen och blanda ihop med sockret. Ställ åt sidan. Vispa rumstempererat smör i en köksassistent och tillsätt florsockret i omgångar. Vänd ner färskosten med en slickepott. Pressa saft från limen. Blanda ner limesaften i färskostfyllningen. Nöjd med smaken? Justera enkelt med mer vaniljsocker för sötma och mer limesaft för syra! Lägg undan 1/3 av fyllningen i en annan bunke. Montering
Bred ut fyllningen jämnt över botten, lämna 2 cm utan fyllning på längs med en långsidans kant. Rulla ihop till en rulltårta från den ena långsidan till den andra (börja rulla från den sidan där fyllningen går ända ut till kanten). Låt sätta sig i kylskåp i cirka 1 timme. Skär upp rulltårtan i bitar. Vispa återigen upp den undanlagda fyllningen och toppa varje bit. Strö över limesocker. Glöm inte att matsortera skal från ägg, morötter och rester från lime för en mer hållbar bakning, och njut av din rulltårta. /Köket-redaktionen
Rulltårta är gott och morotskaka är gott. Rulltårta är dessutom mycket lätt att göra glutenfri, och frostingen på morotskaka gör sig mycket väl som fyllning i en rulltårta
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.