1 jäst,
minskas detta vid kalljäsning över natten till 20 g
1 sirap,
ljus
1
salt
1 vetemjöl,
ev en del rågsikt
1 smör,
rumsvarmtJag bakar på kallt vatten och låter degen kalljäsa över natten i kylen. Det behöver man inte göra, men det är en teknik som gör att jag kan minska på jästen och jag tycker det blir godare bröd då.1. Smula ner jästen i vattnet, tillsätt sirap, salt och hälften av mjölet. Bearbeta tills degen är jämn. Nu har du gjort en fördeg. Låt den vila 20 minuter.2. Tillsätt resterande mjöl och smöret i klickar. Bearbeta tills degen släpper kanterna men inte är för hård. Här är det övning som gäller. Om du tar för mycket mjöl blir degen lätt att hantera, men brödet kan bli torrt. Så en tumregel vid brödbak är så lite mjöl som möjligt ger saftigare bröd. Täck med plastfolie och ställ i kyl över natten.3. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda och forma 8 degämnen (bagarspråk för degbollar).4. Låt dessa vila under bakduk för att få spänningen att lägga sig, det gör att du lättare kan kavla ut kakorna.5. Sätt ugnen på grill, 275 grader. Det är mycket hett och därför behöver man vara jätteförsiktig. Jag förvärmer plåten, lägger på kakan och vänder när den fått yta. Kavla ut kakorna till ca 5 mm tjocklek, nagga med en gaffel.6. Grädda, täck med bakduk. Låt svalna, njut och frys in om det blir något kvar.TipsDu kan även byta ut en del av vetemjölet till rågsikt. En del tillsätter även havregrynsgröt, fröer och/eller brödkryddor.En del använder vetemjöl special och tycker att det blir bättre, mer segt bröd. Då ökar man bearbetningstiden till ca 10 minuter.
Smula jästen i en stor bunke. Vispa äggen i en skål så att de blandar sig ordentligt. Häll 1 dl fingervarmt vatten över jästen och rör så att jästen löser sig
1. Blanda samtliga torra ingredienser. Tillsätt fil och sirap, arbeta ihop till en deg. 2. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda ihop och dela i 12 lika stora bitar
400 gram köttfärs1. 5 tsk salt1 kryddmått svartpeppar1/2 dl ströbröd4-5 dl mjölk1/2 vitkålshuvudmargarin och lite sirap till stekningenSätt på ugnen 175 graderSkär kålen i små bitar eller strimlor
Mormors köttfärsrullader, 4 portioner. Den här maträtten har jag älskat så länge jag kan minnas. Min mormor gjorde alltid sådana här köttfärsrullader åt syrran och mig när vi var små, och vi åt dem alltid med stor aptit
Jag tror att det beror på att jag förknippar småkakefika med soliga stunder på mormors altan. Smörbakelser för tankarna till vinterfika hos mormor, jordgubbar och glass eller grädde (ibland med hembakade maränger) för mig till mormors uteplats, smörstekta skivor av kardemummasmakande vetelängder doppade i strösocker transporterar mig till farmors stuga vid en sjö i Småland, liksom nyfångad och halstrad abborre
Smält smöret i en kastrull. Häll i övriga ingredienser och rör ihop. Klart. Lägg frukten eller bären som du vill ha i pajen i botten på pajformen och häll över pajdegsblandningen och platta till
Varje år ringer jag till min mamma och frågar om receptet och varje gång säger min mamma. Det är väldigt mycket socker i receptet, inte speciellt nyttigt
Vispa ihop ägg och socker. Blanda ihop vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker. Blanda gärna ihop det genom en sil för undvika eventuella klumpar
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.