Chokladkake-receptet har vi som tur är och för ett tag sedan ramlade jag över en chokladfrosting i the Hummingbird Bakery’s cookbook som smakade farligt lik mormors trots andra ingredienser
1 kaka4 msk kakao1½ dl mjölk100 g margarin eller smör150 g mager Philadelphiaost3 dl brun farin2 tsk vaniljsocker2 ägg3 dl vetemjöl2 tsk bakpulverGarneringflorsockerRör ut kakaon i lite mjölk till en slät smet
Smula jästen i en stor bunke. Vispa äggen i en skål så att de blandar sig ordentligt. Häll 1 dl fingervarmt vatten över jästen och rör så att jästen löser sig
400 gram köttfärs1. 5 tsk salt1 kryddmått svartpeppar1/2 dl ströbröd4-5 dl mjölk1/2 vitkålshuvudmargarin och lite sirap till stekningenSätt på ugnen 175 graderSkär kålen i små bitar eller strimlor
Mormors köttfärsrullader, 4 portioner. Den här maträtten har jag älskat så länge jag kan minnas. Min mormor gjorde alltid sådana här köttfärsrullader åt syrran och mig när vi var små, och vi åt dem alltid med stor aptit
Jag tror att det beror på att jag förknippar småkakefika med soliga stunder på mormors altan. Smörbakelser för tankarna till vinterfika hos mormor, jordgubbar och glass eller grädde (ibland med hembakade maränger) för mig till mormors uteplats, smörstekta skivor av kardemummasmakande vetelängder doppade i strösocker transporterar mig till farmors stuga vid en sjö i Småland, liksom nyfångad och halstrad abborre
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.