Matig och mättande, full av nyttigheter som spenat, fullkorn, ägg, mager skinkaochspenat. Ett stekt ägg på det, sedan skinka, lite senap, och så mozzarellan i skivor
Allting ser liksom lite extra läckert ut i en sån söt liten minikastrull… Och jodå- nog har Najni några olika varianter av kokotter i sina gömmor, men märkligt nog har det inte blivit av förrän nu att jag postat ett kokottrecept på bloggen
Färsk bladspenat fick smälta ner i smörstekt schalottenlök som bottnade kokotterna som på franska heter ramequins, därefter en klick pumpapuré toppat av ett äggmed lite grädde överst för att hålla ägget saftigt
Den går dessutom bra att förbereda, gör klart såsen och värm bara på den när gästerna kommer, skiva upp tillbehören du önskar ha så kan var och en lägga på det de själva vill ha på
Sänk värmen ochlägg på ett lock. På italienska kallas den för 'uova al purgatorio', vilket betyder ungefär 'ägg i skärselden' (namnet syftar på hettan i såsen)
Fördela skinkan i det förgräddade pajskalet, lägg på grönsakerna, därefter osten och mozarellan. Mixa ihop ägg, smetana, grädde, mjölk och krydda och häll över pajen
Lägg upp på ett fat och täck över så de håller sig varma medan du steker det övriga. Stek äggen i det fett som är kvar i pannan, tillsätt mer om det mesta dragits in i auberginen
Mixa ihop crème fraichen med grädde ochägg, och häll smeten över pajen. Förutom smaksatt crème fraiche hade jag skinka, långlagrad ost, babyspenat, brysselkål och - som eftergift åt svärsonen som alltid blir lite extra stjärnögd vid anblicken av soltorkade tomater - ett gäng soltorkade körsbärstomater
Vispa ihop äggenmed yoghurt och vatten, och blanda ned tillsammans med oljan. Jag hoppas att du hittat något frestande bland mina tidigare fiskrecept - tomatströmming, torskrygg med pestotäcke, gravad lax, ugnsbakad lax med Bostontäcke, örtpanerad havskatt - för idag tänkte jag i stället bjuda på något helt annat
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.