Mitt bästa bröd
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1 pkt färsk jäst
  • 11 dl riktigt god olivolja
  • 13 1/2 dl vatten
  • 11 dl yoghurt naturell 3 %
  • 110-12 dl Manitoba cream eller annat vetemjöl (special)
  • 12 1/2 tsk salt
  • 11 msk honung (rågad msk)Sätt på ugnen på 225 grader.
  • 1 Smula ner jästen i en bunke. Värm olja, vatten och honung till 37 grader (fingervarmt). Slå över vätskan över jästen så att den löses sig.
  • 1 Häll på yoghurt och salt. Rör om. Häll på mjöl i omgångar och arbeta degen väl. Desto längre du knådar degen, desto bättre blir brödets resultat.
  • 1 Se efter hur mycket mjöl du behöver, degen får inte bli för torr. Degen ska släppa kanterna från bunken och vara mjuk och smidig. Arbeta “bort rynkorna” i degen. Vi vill ha en slät deg!
  • 1 Använder du en bakmaskin kan du låta den köra degen i minst 15 min. Det är ju lite jobbigt att köra för hand, men man grejar det utan problemas. Brukar jag göra. Knåda, knåda, knåda. När du är nöjd låter du degen jäsa under bakduk i minst 40 min.
  • 1 Ta sedan upp degen och knåda den ännu en gång. Lägg sedan upp den på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare, minst 30 min under bakduk.
  • 1 Därefter tar du en mycket vass kniv, skär snygga diagonala streck i brödet. Detta för ett snyggare bröd. Vill du ha det ännu snyggare så siktar du över mjöl över brödet. In i ugnen. Grädda 30-40 min tills brödet har fått fin gyllenbrun yta.
  • 1 Vänta i minst 30 min innan du skär upp brödet. Sen är det bara att äta och NJUTA!

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.