110-12 dl
Manitoba cream eller annat vetemjöl (special)
12 1/2 tsk
salt
11 msk
honung (rågad msk)Sätt på ugnen på 225 grader.
1 Smula
ner jästen i en bunke. Värm olja, vatten och honung till 37 grader (fingervarmt). Slå över vätskan över jästen så att den löses sig.
1 Häll
på yoghurt och salt. Rör om. Häll på mjöl i omgångar och arbeta degen väl. Desto längre du knådar degen, desto bättre blir brödets resultat.
1 Se
efter hur mycket mjöl du behöver, degen får inte bli för torr. Degen ska släppa kanterna från bunken och vara mjuk och smidig. Arbeta “bort rynkorna” i degen. Vi vill ha en slät deg!
1 Använder
du en bakmaskin kan du låta den köra degen i minst 15 min. Det är ju lite jobbigt att köra för hand, men man grejar det utan problemas. Brukar jag göra. Knåda, knåda, knåda. När du är nöjd låter du degen jäsa under bakduk i minst 40 min.
1 Ta
sedan upp degen och knåda den ännu en gång. Lägg sedan upp den på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare, minst 30 min under bakduk.
1 Därefter
tar du en mycket vass kniv, skär snygga diagonala streck i brödet. Detta för ett snyggare bröd. Vill du ha det ännu snyggare så siktar du över mjöl över brödet. In i ugnen. Grädda 30-40 min tills brödet har fått fin gyllenbrun yta.
1 Vänta
i minst 30 min innan du skär upp brödet. Sen är det bara att äta och NJUTA!
2 bröd 14 dl rågsikt (14 dl motsvarar 770 g) 2 msk malda brödkryddor 1 msk salt 4 tsk bikarbonat 8 dl lättfil 1 dl brödsirap Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Kryddpåsar 10 % rabatt Santa Maria 0,5-130 g Mer info Ladda kupong
Lägg smöret i mitten av degen och vik över degen över smöret så att det blir ett litet paket. Grädda i 220 grader till bröden är gyllenbruna ca 15-20 minuter beroende på ugn
Efter att jag jobbat på eftermiddagen bakade jag ett riktigt gott bröd med rågsikt, gjorde kyckling wok och nybakat, varmt bröd till tjejerna när de kom från jobbet ikväll, populärt
5 msk brödkrydda. 5 msk brödkrydda 2 kg rågsikt (1 påse) 4 limporSmält smöret i en kastrull, häll i vätskan och värm till fingervarmt. 1Rör ner salt, sirap, brödkryddor och mjöl men spara lite av mjölet till utbaket
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.