1 Jordnötsnougat180
g råsocker 100 g honung 60 g vatten 1 äggvita, rumstempererad 0,5 krm havssalt 150 g saltade jordnötter 20 g maizena
1 Vaniljkola90
g råsocker 90 g ljus sirap 90 g grädde 40 g smör 0,5 tsk vaniljpulver 30 g maizena till formen
1 Till
doppning600 g mjölkchoklad, tempereradNougat
Förbered en rektangulär form med sprayat bakplåtspapper. Koka honung, vatten och socker till 140 grader. När sockerlagen har nått 125-130 grader, börja då försiktigt att vispa upp äggvitan med saltet. När sockerlagen nått 140 grader slå då med en försiktig stråle sockerlagen över äggvitan. Vispa tills nougaten börjar svalna av något. Häll då i jordnötterna. Häll ut i formen, sikta ett tunt lager med maizena över och lägg på ett halvt bakplåtspapper. Tryck ut nougaten med händerna tills den är helt jämn. Låt vila i minst 30 minuter innan du häller på kolan. Vaniljkola
Förbered en ugnsform med ett bakplåtspapper som är siktat med maizena. Koka upp alla ingredienser till 122 grader. Ställ kastrullen åt sidan och låt kolan svalna av något. Häll sedan kolan över nougaten. Låt stelna över natten. Montering
Stjälp nougat/kola ur formen. Pensla först nougatsidan med ett tunt lager choklad. När det stelnat vänd på biten så att kolasidan är upptill. Skär ut små rektanglar. Doppa i chokladbunken och låt den överblivna chokladen rinna av över bunken innan du lägger den på en ny plåt med bakplåtspapper. Ibland kan man behöva flytta på den en gång till för att inte få ”fötter”. När chokladen halvt stelnat gör tre små streck med en kniv eller gaffel. Låt stelna helt sen är de färdiga att servera!
Jordnötsnougat180 g råsocker 100 g honung 60 g vatten 1 äggvita, rumstempererad 0,5 krm havssalt 150 g saltade jordnötter 20 g maizena. Vaniljkola90 g råsocker 90 g ljus sirap 90 g grädde 40 g smör 0,5 tsk vaniljpulver 30 g maizena till formen
Ta ur vaniljstången, och häll upp kolan i en lämplig form med bakplåtspapper. Den är så god att jag är helt till mig, minst lika god som lakritskolan med havssalt
Späd med vattnet lite åt gången. Mina barn älskar kombinationen kyckling och curry och hur smidigt är det inte att kombinera dessa två i en pastagratäng
Smält chokladen och doppa bitarna i eller använd en pensel och pensla dom med chokladen. -) Det är iallafall lite nyttigare godis än vanligt godis eftersom det inte är något socker med
Medan kycklingen stod i ugnen och blev klar så kokade jag ris, gjorde vitkålssallad och dukade. Jag åt vitkålssallad till kycklingen medan de övriga åt ris
Hetta upp en stekpanna med smör och bryn hastigt kycklingfiléerna och lägg dem i en ugnsfast form. Servera gratängen toppad med persilja tillsammans med ris
Smaka av med citronsaften, salt och peppar. Som jag lovade tidigare i dag så skulle ni få recepten på snittarna som jag ska ha med mig i morgon till nyårsfesten
Eftermiddagsmys med nybakat bröd och en kopp te. Gärna med mycket smör på. Jag älskar att äta bröd och jag har märkt att jag mår som allra bäst när jag äter glutenfritt bröd så det blir en hel del bakande här hemma
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.