1150 gram
smör/ ev. laktosfritt 2 1/2 dl strösocker 3 st ägg 2 1/2 dl vetemjöl/ ev. glutenfritt ljust mjöl 1/2 msk vaniljsocker 1/4 tsk salt 1/2 msk nymald kardemumma 100 g mandelmassa FYLLNING 4 dl vispgrädde/ ev. laktosfri 1/2 msk vaniljsocker 50 g mandelmassa LOCK 50 g mandelmassaSå gör du: 12- 14 bitar Sätt ugnen på 180 grader Smält smöret och låt det svalna (annars kan äggen koagulera). Tillsätt ägg och socker och blanda ordentligt Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en smet Häll smeten i en smord och bröad springform, 28 cm. Grädda kakan mitt i ugnen 15–20 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Känn med en sticka. Observera att du behöver längre tid i ugnen om formen har en mindre diameter då kakan blir tjockare Låt kakan svalna helt i formen
FYLLNING Vispa grädden med vaniljsockret Häll den vispade vaniljgrädden i en sprits eller i en påse där du klipper hål i ena kanten. Spritsa ett tjockt lager grädde i en tornado på kakan. Börja från mitten och utåt. Skapa en "gräddskål" (se filmen) Häll på riven mandelmassa i mitten av "skålen" Toppa med resterande grädde
LOCK Kavla mandelmassa till en tunn platta. Använd florsocker ifall plattan fastnar i skärbrädan Skär till ett trekantigt lock Lägg locket på semlekladdkakan Pudra över florsocker
Jag ville självklart baka den perfekta sockerkakan och efter några mindre lyckade försök experimenterade jag fram det här receptet som jag är riktigt nöjd med
Koka upp och låt sjuda i ca 15 minuter. Onsdag, lillördag och sjukstuga. Här går allt på halvfart idag. Lilla tjejen har feber och tittar mest på tv och vilar
Min variant av Medelhavskosten. Eftersom jag och Lennart nu är nere i Alanya i några perioder över vintern, så kommer jag att dela med mig av en hel del av mina favoriter från köken här vid Medelhavet
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.