Matjestårta matjesilltårta
receptfavoriter.se
receptfavoriter.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 1200 g kavring
  • 14 gelatinblad
  • 1200 gram matjessill
  • 11 gul eller röd lök
  • 13 dl gräddfil eller creme fraice
  • 1250 gram kesella eller färskost naturell
  • 11 msk spad från matjessillen
  • 1 Garnering: 1 dl hackad gräslök
  • 11 dl hackad dill
  • 112 rädisor
  • 11 liten burk stenbitsrom (valfritt)Lägg gelatinbladen i lite vatten i en skål. Smält smör i en kastrull. Mixa eller finhacka kavringen och mosa eller mixa ihop till en smulig blandning. Fördela och tryck ut kavringsblandningen i botten på en rund 24 cm form gärna med löstagbar kant eller motsvarande form (1 - 2 avlånga brödformar fungera också eller sockerkaksform - tips - klä form med gladplast om du inte har löstagbar kant) Dags för fyllningen: Spara en msk av lagen. Skär matjessillen i bitar och hacka den. Lägg i en bunke med en msk av lagen. Finhacka lök och lägg i bunken. Rör ihop sill, lök, gräddfil, kesella eller färskost. Smaksätt ev. med lite mer av lagen från matjessillen men ta ej för mycket få då stelnar inte tårtan. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och värm försiktigt så att de smälter i en kastrull under omrörning. Ta av från värmen och rör samt blanda ner i matjessmeten. Häll matjesfyllningen i formen. Ställ matjestårtan att stelna i kylen i minst 4 timmar (eller snabbare i frysen) eller helst över natten. Vid servering garnerar du tårtan med hackad gräslök, dill och rädisor. Du kan även klicka på stenbitsrom eller annat du tycker passar. Gott att ha vid sidan av sillårtran är sallad som babyspenat, machésallad eller annan blandsallad.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.