11 liten
burk stenbitsrom (valfritt)Lägg gelatinbladen i lite vatten i en skål. Smält smör i en kastrull. Mixa eller finhacka kavringen och mosa eller mixa ihop till en smulig blandning. Fördela och tryck ut kavringsblandningen i botten på en rund 24 cm form gärna med löstagbar kant eller motsvarande form (1 - 2 avlånga brödformar fungera också eller sockerkaksform - tips - klä form med gladplast om du inte har löstagbar kant) Dags för fyllningen: Spara en msk av lagen. Skär matjessillen i bitar och hacka den. Lägg i en bunke med en msk av lagen. Finhacka lök och lägg i bunken. Rör ihop sill, lök, gräddfil, kesella eller färskost. Smaksätt ev. med lite mer av lagen från matjessillen men ta ej för mycket få då stelnar inte tårtan. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och värm försiktigt så att de smälter i en kastrull under omrörning. Ta av från värmen och rör samt blanda ner i matjessmeten. Häll matjesfyllningen i formen. Ställ matjestårtan att stelna i kylen i minst 4 timmar (eller snabbare i frysen) eller helst över natten. Vid servering garnerar du tårtan med hackad gräslök, dill och rädisor. Du kan även klicka på stenbitsrom eller annat du tycker passar. Gott att ha vid sidan av sillårtran är sallad som babyspenat, machésallad eller annan blandsallad.
Detta recept på matjesilltårta har jag lagt ut innan fast med annan garnering. Ställ matjesilltårtan i kylen i 3-4 timmar tills den har stelnat eller över natten
Ställ matjesilltårtan i kylen tills den har stelnat, ca 3-4 timmar, eller över natten. 1. Smält smöret. Dela kavringen i mindre bitar och mixa den till smulor
Finfördela kavringen, gärna i matberedare. Smält matfettet och blanda med brödsmulorna. Smörj en form med avtagbar kant, ca 24 cm i diam, och tryck ut smulorna i formen till en platt botten
Bryt kavringen i bitar och kör i matberedare till smulor. Smält smöret och tillsätt och kör lite till. Täck en långpanna eller 2 runda kakformar ca 23 cm med plastfolie
frusen matjestårta är ju typisk sommarmat. Den här matjestårtan är i alla fall jättegod att servera halvfrusen med lite gott knäckebröd eller serverat med ett mörkt, mjukt dinkelbröd
Smält smöret. Skiva kavringen. Kör den imixern tillsammans med det smälta smöret. Tryck ut till en botten i en form med löstagbar kantca 24cm i diameter
Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Egentligen en väldigt somrig rätt, men när jag spanade på sillburkarna i affären (inför kommande julbord) så blev jag sugen på att köpa hem lite matjessill för att testa denna rätten
Servera matjestårtan täckt med gräslök och gärna rödlöksringar och lite dillvippar. Det är nämligen en matjesilltårta jag bjuder på idag och personligen tycker jag det är sååå gott
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.