Ställ lergrytan med lock på i kall ugn. Grytbröd1 brödLägg lergrytan i blöt i 1 timma. Det är alldeles magiskt och vackert på kyrkogården vid Alla Helgons helg
Det blir precis som de där goda butiks- och bageribakade bröden, med härlig skorpa och luftigt inre. Sätt in en gjutjärnsgryta med lock i nedre delen av kall ugn
Forma varsamt med mjölade händer en rund boll av degen. Strö rikligt med vetemjöl på en bakduk, lyft försiktigt degen och lägg den på den mjölade bakduken, strö över mer vetemjöl och täck med ytterligare en bakduk
Detta gör du totalt 3 gånger med 30 minuters mellanrum. Efter 15 minuter öppnar du luckan och vädrar ut lite ånga, gör de med ca 5 minuters mellanrum tills brödet är klart. 3 gånger med. 15 minuter öppnar du luckan och vädrar ut lite ånga, gör de med ca
Knåda degen med assistent eller med elvisp och degkrokar i fem minuter. Låt degen vila i rumstemperatur övertäckt med plast i 8-12 timmar. Sätt ugnen på 230 grader varmluft och ställ samtidigt in en gryta om cirka 4 liter med lock som tål ugnsvärme. Grädda brödet i 30 minuter med lock, sedan 30 minuter utan lock för att få en krispig yta
Forma små bollar av degen i storlek som en kastanj och platt ut dem lite med en gaffel eller om du gjort en rulle av degen så är det bara att skära 1 cm tjocka skivor
Ingredienser Portioner. ger 1 formbröd Dag 1, kväll 1/2 dl rågsurdegsgrund (à 100 g) 1 dl vatten (à 100 g) 1 dl ekologiskt rågmjöl (à 60 g) Dag 2, morgon 3 dl vatten (à 100 g) 6 dl ekologisk rågsikt (à 60 g) 1 dl ekologiskt rågmjöl (à 60 g) 1 1/2 tsk salt (à 6,5 g) 1 tsk hel kummin hel kummin eller rågmjöl att strö över smör till formen Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Valfri krydda på små glas 10 % rabatt Santa Maria 3-80 g Mer info Ladda kupong Kupongen är laddad Smör 5
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.