1 100 g
riven västerbottensost (eller lagrad prästost)
12 dl
vispgrädde
1 Salt,
svartpeppar Hacka smöret i små tärningar. Tillsätt mjöl och salt och nyp ihop snabbt till en grynig deg. Häll i vattnet. Knåda degen med handflatan mot bakbordet och forma till en boll. Svep in den i plastfolie och låt vila i frysen en timme eller i kylen två timmar.
1 Ställ
in ugnen på 200 grader.
1 Skölj
och ansa mangolden. Stjälkarna skär du i tunna skivor, bladen strimlar du i en separat hög. Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull och förväll mangolden. Börja med stjälkarna som tar längre tid, 3-5 minuter och lägg i de strimlade bladen när det återstår en minut. Låt mangolden rinna av och svalna i ett durkslag.
1 Banka
ut degen med en brödkavel på ett bakplåtspapper. Lägg över ytterligare ett papper och kavla ut degen tunt till en cirkel mellan pappren. Måtta med din pajform och lägg till marginal längs kanterna.
1 Dra
av det översta papperet och vänd den utkavlade pajdegen över en smord pajform. Tryck till den jämnt så att pajen formar sig utmed botten och kanterna. Snygga till kanterna med en kniv och nagga pajen med en gaffel i botten.
1 Ett
användbart trick är att tynga ner botten med formklippt bakplåtspapper och fylla på med torkade ärter eller bönor. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka tio minuter. Ta sedan ut bönorna och grädda pajskalet i ytterligare några minuter så att botten får torka.
1 Blanda
under tiden fyllningen: Knäck äggen i en skål, vispa ner grädden. Riv ost och smaka av med en nypa salt och svartpeppar. Blanda ner mangolden och fyll pajskalet. Grädda färdigt pajen i cirka 30 minuter eller tills fyllningen puffat upp och fått en gyllene färg. Pajen kan du baka i förväg och värma upp innan servering.
Snabbt fixat med två dippsåser (bland annat denna), sallad och en gigantisk paj. Västerbottensostpaj gör jag vanligen med tillbehör som creme fraice och kaviar
Och ändå är där fler prylar i salladen som jag inte fixade att skriva ut i titeln. En god och matig sallad att servera till vårens grillsessioner kanske
Ta en stor rektangulär form och pensla botten och sidorna med olja. Blanda i en stor skål smulad ost, mangold, mannagryn, ägg, 2 dl olja och bakpulver. Lägg 6-7 filodegsblad på varandra, men pensla varje blad med lite olja och mineralvatten. Lägg nu ca 4 msk av fyllningen och bred ut över hela formen. Avsluta med 4 filodegsblad på toppen, pensla ordentligt med mineralvatten och skär pajen i bitar (kvadrater)
Jag hade kokt potatis och kokta morötter över från tidigare middag, och adderade resten. Grönsakerna kommer från egna landet, och äggen från en kompis som har glada höns som spatserar omkring i frihet och mår gott
Därför blir jag aldrig sur när någon glömt lägga tillbaka brödet i brödburken och rycker bara på axlarna när en bit parmesanost glidit ur plastfilmen och blivit torr och vit längst inne i kylen
Välj den sort som passar dig, och anpassa kryddningen därefter. italiensk kryddblandning av någon sort - min är från Zmaka och heter Italiensk Gourmetkrydda
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.