Mangold- och västerbottensostpaj

mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Pajskal:

  • 1150 g vetemjöl
  • 1
125 g kallt smör

  • 11 krm salt

  • 11/2 dl kallt vatten
  • 11 stort knippe mangold, blad och stjälkar

  • 11 gul lök

  • 13 ägg
  • 1
100 g riven västerbottensost (eller lagrad prästost)

  • 12 dl vispgrädde

  • 1 Salt, svartpeppar

Hacka smöret i små tärningar. Tillsätt mjöl och salt och nyp ihop snabbt till en grynig deg. Häll i vattnet. Knåda degen med handflatan mot bakbordet och forma till en boll. Svep in den i plastfolie och låt vila i frysen en timme eller i kylen två timmar.

  • 1 Ställ in ugnen på 200 grader.

  • 1 Skölj och ansa mangolden. Stjälkarna skär du i tunna skivor, bladen strimlar du i en separat hög. Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull och förväll mangolden. Börja med stjälkarna som tar längre tid, 3-5 minuter och lägg i de strimlade bladen när det återstår en minut. Låt mangolden rinna av och svalna i ett durkslag.

  • 1 Banka ut degen med en brödkavel på ett bakplåtspapper. Lägg över ytterligare ett papper och kavla ut degen tunt till en cirkel mellan pappren. Måtta med din pajform och lägg till marginal längs kanterna.

  • 1 Dra av det översta papperet och vänd den utkavlade pajdegen över en smord pajform. Tryck till den jämnt så att pajen formar sig utmed botten och kanterna. Snygga till kanterna med en kniv och nagga pajen med en gaffel i botten.

  • 1 Ett användbart trick är att tynga ner botten med formklippt bakplåtspapper och fylla på med torkade ärter eller bönor. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka tio minuter. Ta sedan ut bönorna och grädda pajskalet i ytterligare några minuter så att botten får torka.

  • 1 Blanda under tiden fyllningen: Knäck äggen i en skål, vispa ner grädden. Riv ost och smaka av med en nypa salt och svartpeppar. Blanda ner mangolden och fyll pajskalet. Grädda färdigt pajen i cirka 30 minuter eller tills fyllningen puffat upp och fått en gyllene färg. Pajen kan du baka i förväg och värma upp innan servering.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.