Mandelbullar
receptfavoriter.se
receptfavoriter.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 75 gram smör
  • 11 dl mjölk
  • 11 dl grädde
  • 13 msk socker
  • 125 gram jäst
  • 11 ägg
  • 18 dl vetemjöl special
  • 1 Fyllning: 1 dl mandlar (oskalade)
  • 1200 gram mandelmassa
  • 150 gram smör, rumsvarmt
  • 12 äggvitor
  • 11 ägg att pensla med
  • 10,5 dl flagad mandel att garnera medSmält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk, grädde och socker. Värm till fingervarmt 38 grader. Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt lite av mjölkblandningen och rör ut jästen. Tillsätt resterande mjölkblandning. Rör i 7 dl av mjölet och knåda ihop till en smidig deg. Tillsätt ev. resten av mjölet om degen är för klibbig. Spara annars mjölet till utbakning. Låt vetedegen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 1 timme. Dela degen i två delar. Kavla ut degbitarna i två omgångar på mjölat bakbord. De ska bli en stor fyrkantig rektangel lite mindre än en ugnsplåt. Gör fyllningen: Riv eller hacka mandelmassan. Lägg i en bunke. Tillsätt sockret. Mixa eller finhacka mandlarna och lägg i bunken. Tillsätt smör och äggvitor samt mosa eller mixa ihop till en bredbar massa. Bred ut hälften av mandelfyllningen på rektangeln med deg och rulla ihop likt en rulltårta. Lägg med skarven nedåt. Skär ut 1,5 cm tjocka skivor av rullen. Lägg dem på bakplåtspapper eller smord ugnsplåt. Upprepa med resten av degen. Låt bullarna jäsa i ytterligare 30 minuter övertäckta till nästan dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa upp ägget och pensla bullarna. Strö ev. över flagad mandel. Grädda mandelbullarna i 10 minuter. Låt mandelbullarna svalna på galler.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.