10,5 dl
flagad mandel att garnera medSmält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk, grädde och socker. Värm till fingervarmt 38 grader. Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt lite av mjölkblandningen och rör ut jästen. Tillsätt resterande mjölkblandning. Rör i 7 dl av mjölet och knåda ihop till en smidig deg. Tillsätt ev. resten av mjölet om degen är för klibbig. Spara annars mjölet till utbakning. Låt vetedegen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 1 timme. Dela degen i två delar. Kavla ut degbitarna i två omgångar på mjölat bakbord. De ska bli en stor fyrkantig rektangel lite mindre än en ugnsplåt. Gör fyllningen: Riv eller hacka mandelmassan. Lägg i en bunke. Tillsätt sockret. Mixa eller finhacka mandlarna och lägg i bunken. Tillsätt smör och äggvitor samt mosa eller mixa ihop till en bredbar massa. Bred ut hälften av mandelfyllningen på rektangeln med deg och rulla ihop likt en rulltårta. Lägg med skarven nedåt. Skär ut 1,5 cm tjocka skivor av rullen. Lägg dem på bakplåtspapper eller smord ugnsplåt. Upprepa med resten av degen. Låt bullarna jäsa i ytterligare 30 minuter övertäckta till nästan dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa upp ägget och pensla bullarna. Strö ev. över flagad mandel. Grädda mandelbullarna i 10 minuter. Låt mandelbullarna svalna på galler.
Den här veckan var min sista arbetsvecka på kyrkogården för den här säsongen. Det känns vemodigt att ta vinteruppehåll, för jag kommer att sakna mina härliga arbetskamrater, men samtidigt ska det bli ganska skönt att ha lite ledigt nu efter att ha jobbat, i stort sett nonstop, ända sedan april
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.