1-2 mjöliga
potatisar med skal (1 stor eller 2 mindre)
11,5 dl
fet mjölk
120 g
jäst
11 tsk
florsocker
12,5-3 dl
vetemjöl + 0,5 dl till knådning
11,5 tsk
salt
10,5 l
olja
1400 g
kräftstjärtar i lake
11,5 dl
majonnäs
11 dl
färskost
10,5 msk
citronjuice
13 salladslökar,
skuren
11 dl
dill, finhackad
1
vitpeppar
1
salt
1 en
nypa cayennepeppar
1 västerbottenost,
riven
1
dill
1
citronklyftor
1 Langos,
ca 15 st små 1-2 mjöliga potatisar med skal (1 stor eller 2 mindre) 1,5 dl fet mjölk 20 g jäst 1 tsk florsocker 2,5-3 dl vetemjöl + 0,5 dl till knådning 1,5 tsk salt 0,5 l olja
1 Krämig
kräftröra 400 g kräftstjärtar i lake 1,5 dl majonnäs 1 dl färskost 0,5 msk citronjuice 3 salladslökar, skuren 1 dl dill, finhackad vitpeppar salt en nypa cayennepeppar
Koka potatisen mjuk i saltat vatten i en kastrull. Skala och riv grovt på ett rivjärn. Värm mjölken fingervarm i en kastrull. Lägg smulad jäst och florsocker i en skål. Lös upp i lite av mjölken och låt dra ca 5 minuter. Häll mjölet i en bunke. Gör en grop i mitten och häll i jästblandningen. Tillsätt potatisen, salt och resterande mjölk. Rör ihop, lägg degen på ett mjölat bord och knåda till en slät och inte allt för fast deg. Lägg degen i en skål, häll över lite mjöl och täck med en kökshandduk. Låt jäsa ca 1 timme gärna på ett varmt ställe. Hetta upp olja till ca 160-180 grader i en kastrull eller en stekpanna. Skär degen i ca 15 bitar, platta ut dem något, likt små ovala pizzor. Fritera gyllenbruna i oljan och låt rinna av på hushållspapper. Fritera inte langosen för länge. Dom ska bli mer gyllene i kanterna och blekare i mitten. Låt svalna något innan du lägger på toppingen. Kräftröra
Låt kräftstjärtarna rinna av ordentligt och krama ur den sista vätskan med händerna. Blanda alla ingredienser till kräftröran i en skål och smaka av med vitpeppar, salt och cayennepeppar (jag gillar kräftröran med lite sting i). Plasta och ställ i kylen till servering. Lägg kräftröran på din langos och toppa med riven västerbottenost och dill. Servera med citronklyftor.
Rör ut jästen i ljummet vatten och blanda med riven potatis, salt och vetemjöl. Fritera langosbröden, ett och ett, i oljan någon minut på var sida tills färgen är gyllengul
Servera med ris/pasta och en god sallad. Hätta upp en större stekpanna med lite smör/rapsolja. Garnera med lite chiliflakes/finhackad chili och gräslök om önskas
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.