Lyxig fiskgratäng med räkor – enkelt recept
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 600 g ekologisk torskfilé
  • 11 tsk salt
  • 12 krm vitpeppar, nymald
  • 1500 g räkor, oskalade
  • 1800 g potatis, mjölig sort
  • 11 dl mjölk, het
  • 12 msk smör
  • 1 salt, vitpeppar
  • 11 äggula
  • 1 cirka 1 dl fiskspad
  • 14 dl matlagningsgrädde
  • 11 msk skaldjursfond, koncentrerad
  • 12 msk vetemjöl
  • 11 msk citron, pressad saft
  • 13 msk dill, hackad
  • 1 citronklyftor och dillSätt ugnen på 225 grader. Skär fiskfiléerna i bitar och lägg dem i en smord ugnssäker form. Salta och peppra fisken. Täck över fisken med bakplåtspapper.
  • 1 Tillaga fisken mitt i ugnen, cirka 15 minuter. Häll av fiskspadet från formen i en kastrull. Tillsätt matlagningsgrädde, skaldjursfond och vetemjöl. Vispa och låt koka upp. Låt såsen sjuda 3 minuter under omrörning. Tillsätt citronsaft och dill. Smaka av med salt och peppar.
  • 1 Skala räkorna och fördela över fisken. Spara några räkor till dekoration. Häll såsen över fisken.
  • 1 Skala, skär potatisen i bitar och koka den riktigt mjuk i lättsaltat vatten, cirka 20 minuter. Häll av vattnet och pressa eller stöt sönder potatisen. Blanda med het mjölk och smör. Smaka av med salt och peppar. Rör ner en äggula.
  • 1 Spritsa eller klicka moset med en sked runt kanten på formen och gratinera i mitten av ugnen, 10-15 minuter. Dekorera med resten av räkorna, citronklyftor och dill.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.